28 Şubat’ta ABD ve İsrail’in İran’a yönelik başlattığı saldırılar bölgede gerilimi tırmandırdı. Başkent Tahran başta olmak üzere birçok İran kenti hedef alınırken, İran da buna misilleme saldırılarıyla karşılık verdi. Ortadoğu'daki savaş sürerken Irak'ta bulunan İranlı Kürt grupların savaşa dahil olma ihtimali gündeme geldi.
Trump: “KÜRTLER İRAN’A SALDIRI BAŞLATIRSA SEVİNİRİM”
ABD Başkanı Donald Trump, Reuters'e verdiği telefon röportajında İran'daki Kürtlerin, İran rejimine karşı bir saldırı başlatmasını desteklediğini açıkladı. Trump, gazetecinin kendisine yönelttiği soruya, "Bunu yapmak istemeleri harika bir şey. Ben de tamamen desteklerim" şeklinde yanıt verdi. ABD Başkanı, ABD'nin Kürtlerin herhangi bir saldırısına hava desteği sağlayıp sağlamayacağı veya daha önce sağlayıp sağlamadığı sorusuna ise, "Bunu size söyleyemem" diyerek yanıtsız bıraktı.
PEZEŞKİYAN: “KÜRDİSTAN HALKINA MİNNETTARIM”
Trump'ın bu röportajından kısa bir süre sonra İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ise sosyal medya X hesabından dikkat çeken bir paylaşım yaptı. Pezeşkiyan, paylaşımında Kürt halkına minnettar olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı.
"Bu tarihi günlerde İran'ın davasının yanında yer alan cesur ve onurlu Kürdistan halkına minnettarım. Bu olaylarda şehit düşenlerin ve yaralananların ailelerine başsağlığı diliyorum. Vali ve güvenliği sağlayan silahlı kuvvetler, her türlü ayrılıkçı harekete kararlı bir şekilde müdahale etmekle yükümlüdür."
ABD ve İsrail basını, PJAK'ın da aralarında olduğu Kürt grupların İran-Irak sınırında İran güçlerine karşı silahlı faaliyete geçtiğini iddia etmişti.
İKİ TARAFTAN DA YALANLAMA
İddiaların ardından kısa bir süre içinde iki taraftan da yalanlama geldi. Rudaw, İranlı Kürt muhalefetinin üst düzey bir üyesinin, Fox News'in haberinin aksine, "binlerce Kürt'ün İran'a karşı kara saldırısı başlatmadığını söylediğini" bildirdi.
İran Devrim Muhafızları tarafından iddialara ilişkin yapılan açıklamada ise, “Devrim Muhafızları, Kürt milislerin İran topraklarına kara saldırısı başlattığına dair haberleri yalanlıyor ve bu haberlerin İran'ın güvenliğini ve istikrarını bozmayı amaçladığını vurguluyor. Herhangi bir sızma girişimi sert bir şekilde karşılanacaktır” dedi.




