Diyarbakır’ın Pirinçlik bölgesi olarak da bilinen Karacadağ, binlerce yıllık tarım geleneğini sürdürüyor. Bu kadim coğrafyada yetiştirilen domateslerin kurutulması işlemi, bu yıl mevsim normallerinin çok üzerinde seyreden sıcak hava koşullarına rağmen tüm hızıyla sürüyor. 4 bin dekarlık alana dikilen domates fideleri, zorlu bir sürecin ardından meyve vermeye başladı. Kurutulan domatesler, İtalyan pizzası için Avrupa’ya ihraç ediliyor.
KARACADAĞ’DA 50 DERECEDE ÇALIŞIYORLAR
Sabahın erken saatlerinde işe koyulan tarım işçileri, özenle topladıkları domatesleri ikiye bölerek geniş beyaz örtülerin üzerine seriyor. Kurutma işlemi öncesinde domatesler tuzlanarak hem dayanıklılık kazandırılıyor hem de lezzeti artırılıyor. Güneşin etkisiyle birkaç gün içerisinde kurumaya başlayan domatesler, daha sonra paketlenmek üzere toplanıyor. Sıcaklığın 50 derece hissedildiği hava altında çalışan işçiler, gölgede bile dinlenmekte zorlanıyor. Ancak geçim kaygısıyla bu zorlu şartlara katlanmak zorunda kalıyorlar. Günde yaklaşık 10-12 saat boyunca aralıksız süren bu mesai, sadece beden gücüne değil aynı zamanda büyük bir sabır ve özveriye dayanıyor. Karacadağ'da kurutulan domatesler sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da sofrasına ulaşıyor.
KARACADAĞ’DAN AVRUPA’YA İHRACAT
Kurutulmuş domatesler, bölgedeki firmalar tarafından başta İtalya, Almanya ve Fransa olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. Bu durum hem Diyarbakır ekonomisine hem de ülke ihracatına önemli katkılar sağlıyor. Kurutmalık domates üretimi, sadece çiftçilere değil, kadın işçiler başta olmak üzere çok sayıda mevsimlik tarım işçisine de iş olanağı sağlıyor.