Kiracılar, yüzde 25'lik bu sınıra uymayan konut sahiplerinden şikayetçi olurken yapılan fazla zamlar geri alınabilir mi? Kiracıların merakla araştırdığı konu bu. Kiracı ve konut sahibi arasındaki anlaşmazlıklar devam ederken, kira artışına gelen yüzde 25 zam sınırına rağmen konut sahipleri bu kurala uymakta diretiyor. CnnTürk'ün haberine göre, Gayrimenkul uzmanı Deniz Şahin, konuyla ilgili olarak açıklamalar yaptı.

Temassız ödeme limiti 1500 liraya çıkarıldı Temassız ödeme limiti 1500 liraya çıkarıldı

Şahin, “Kanun koyucu 7409 sayılı kanunun dördüncü maddesi ile Türk Borçlar Kanunu’na geçici bir madde ekledi. Bununla birlikte Temmuz 2022’den itibaren geçerli olmak üzere konutta %25 kira artış oranı ile sınırlandırıldı. Aslında iki tane engel söz konusu bunlardan bir tane kiracının bilerek yasaya aykırı bir ödemeyi gerçekleştirmesi. Bunun dışında Türk Medeni Kanun’un ikinci maddesindeki dürüstlük ilkesi ile çelişiyor. Yani siz bu ödeme gerçekleştiriyorsunuz daha sonra pişman olup iade almak istiyorsunuz”

FAZLA ÖDEDİĞİ ZAMMI KİRACI TEKRAR ALABİLİR Mİ?

Asıl merak edilen konuların arasında ise bu geliyordu. Şahin, “Mahkeme kiracının bu talebini kabul etse dahi İstinaf Mahkemeleri’nde bu karar bozulabiliyor. Ayrıca bu ödemenin kiracı mı yoksa devlete mi yapılacağı sorunu söz konusu” dedi. Şahin son olarak tavsiyelerde bulunarak, “Eğer %25 artış oranının üzerinde bir kira artış yapmak istemiyorsanız, hem vakit hem de zaman kazanmak istiyorsanız, mülk sahibinin hesabına kira artış oranınız %25 olarak yapılan dışında da bir talepte bulunmak zorunda kalmayın” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi