Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ait kırmızı et ve çiğ süt üretimine ilişkin güncel verileri açıkladı.
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, 2024 yılında kırmızı et üretimi önceki yıla göre yüzde 11,7 azalarak 2 milyon 105 bin 895 ton olurken, çiğ süt üretimi yüzde 4,7 artışla 22 milyon 487 bin 757 tona yükseldi. Böylece 2004 yılından bu yana kırmızı et üretimi ilk kez düşmüş oldu. Ayrıca 2001'e kadar giden veri setinde en sert üretim düşüşü görüldü. TÜİK verilerine göre 2024'te dana eti fiyatı yüzde 43,41 artarken kuzu eti fiyatı yüzde 62,64 artış göstermişti. Üretimdeki düşüş fiyatların sert artmasına neden olurken aynı zamanda et ithalatında da patlama yaratıyor.
KIRMIZI ET ÜRETİMİ AZALDI
2023 yılında 2 milyon 384 bin 47 ton olan kırmızı et üretimi, 2024 yılında yüzde 11,7 düşüşle 2 milyon 105 bin 895 ton olarak gerçekleşti. Sığır eti üretimi yüzde 11,2 azalarak 1 milyon 483 bin 42 tona, koyun eti üretimi yüzde 10,5 azalarak 509 bin 539 tona, keçi eti üretimi yüzde 22,8 azalarak 99 bin 532 tona ve manda eti üretimi yüzde 10,4 azalarak 13 bin 781 tona geriledi. Hayvan türlerine göre dağılıma bakıldığında, 2024 yılında toplam kırmızı et üretiminin yüzde 70,4’ünü sığır eti, yüzde 24,2’sini koyun eti, yüzde 4,7’sini keçi eti ve yüzde 0,7’sini manda eti oluşturdu.
ÇİĞ SÜT ÜRETİMİNDE ARTIŞ GÖRÜLDÜ
2023 yılında 21 milyon 481 bin 567 ton olan çiğ süt üretimi, 2024 yılında yüzde 4,7 oranında artarak 22 milyon 487 bin 757 tona çıktı. İnek sütü üretimi yüzde 5,4, manda sütü üretimi yüzde 35,1 artarken; koyun sütü üretimi yüzde 2,9 ve keçi sütü üretimi yüzde 11,2 oranında azaldı. Üretimin yüzde 93,6’sını inek sütü oluştururken, yüzde 4’ü koyun, yüzde 2,1’i keçi ve yüzde 0,3’ü manda sütü olarak gerçekleşti.
ÇİĞ SÜTÜN KULLANIM ALANLARI
2024 yılında üretilen çiğ sütün yüzde 57,7’si süt toplama merkezleri ve süt işleme tesislerine, yüzde 18,3’ü doğrudan tüketiciye ve ticari işletmelere satıldı, yüzde 15,9’u hanehalkı tarafından süt ürünü üretiminde, yüzde 4,8’i hayvan beslemede, yüzde 1,1’i hanede tüketim veya ücretsiz kullanımda değerlendirildi.
Öte yandan, üretim sürecinde oluşan kayıplar yüzde 0,1, kullanım alanı bilinmeyen süt oranı ise yüzde 2 olarak kaydedildi.