İstanbul'da ekmek 10 lira oldu İstanbul'da ekmek 10 lira oldu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in adımları doğrultusunda sıkı para politikasına gidilirken Merkez Bankası’da faiz artırımları yaparak kredi maliyetlerini yükseltti. Uzmanlar da kredi çekmek isteyen vatandaşlar için tavsiyelerde bulundu.

YÜZDE 8,5’TEN 50’YE YÜKSELDİ!

Faiz artışları sonrası politika faizleri yüzde 8,5’ten yüzde 50’ye kadar yükseldi. Mayıs 2023’te yüzde 34,19 olan ihtiyaç kredisi faizleri bir yıl içerisinde yüzde 86,15’e kadar çıktı. Buna karşılık olarak da nakit ihtiyacı olanlar yükselen faizlere rağmen ihtiyaç kredisine de başvurmaya devam ediyor. Sabah’ın haberine göre, faiz artırımlarının başladığı Haziran 2023 tarihinden bugüne geçen süre içerisinde ihtiyaç kredileri yüzde 26 artarak 1 trilyon 86 milyar liraya kadar yükselmiş oldu. Peki böyle bir süre içerisinde kredi çekecek olanlar ne yapmalı?

KREDİ ÇEKECEKLER AMAN KARŞILAŞTIRMASIZ ÇEKMEYİN!

Faiz oranlarının artması ile beraber krediye olan ihtiyaç devam ediyor olsa bile taleplerde, ödeme zorluğundan ötürü daralma yaşanıyordu. Böyle kritik bir süre içerisinde uzman isimlerde kredi çekeceklere önemli tavsiyelerde bulundu. Bu tavsiyelerin başında ise kredi çekecekler muhakkak bankaların kredi imkanlarını karşılaştırmalı. Uzman isimler ayrıca kredi çekeceklere ihtiyaçları kadar çekmeleri tavsiyesinde bulundu. Ödemelerde yaşanan yükselişlerden dolayı ne kadar fazla kredi çekilirse ödenecek miktarda o kadar güç bir durum alacak. Ödenmeyen kredilerde kredi notunun düşmesi sebebi ile bu durum kredi çekiminde kişiye zorluk çıkartabilir.

Ayrıca bankaların yeni müşterilerine özel düşük faizli kredilerin de takip edilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilirken, vade sayılarının da kısa tutulması önerilmekte. Kredi başvurularının internet üzerinden yapılması durumunda bankanın orijinal internet sitesi olduğundan da emin olunması tavsiye edilmekte. Bunu fark edebilmek için bankanın web adresinin yazılı olduğu yerin sol kısmında kilit işaretinin olmasına dikkat edilmesi gerekmekte.

Kredi faiz oranlarının yükseldiği böyle bir dönemde uzmanlar kefil olunmaması gerektiğine de dikkat çekti. Özellikle yeni tanıştığınız kişilere kefil olunması sizin için ciddi bir sıkıntıya sebep olabilir.

Kaynak: Haber Merkezi