Kamuoyunda çerçeve yasa olarak bilinen "Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi" 360'a yakın milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Kanun teklifi, 7 Ağustos Cuma günü komisyonda, 9 Ağustos Pazar günü de Genel Kurul'da görüşülerek Meclis'ten geçecek.
Düzenleme kapsamında Kuzey Irak, Suriye'deki örgüt mensuplarının durumuna yönelik kapsamlı bir süreç yürütülmesi bekleniyor. Peki, yurtdışındaki PKK'lıların durumu ne olacak?
Nefes'in haberine göre; PKK ile bağını bir şekilde koparıp iş ve aile kuran yaklaşık 2 bin 500 kişi Kuzey Irak’ta yaşıyor. Yasa teklifi bu kişilerin Türkiye’ye dönmesinin kapısını açacak. Bölgesel Kürt Yönetimi’nden aldıkları izinle Erbil, Süleymaniye, Duhok ve Selahaddin kentine bağlı ilçe ve kasabalarda yaşayanların Habur üzerinden Silopi’ye giderek teslim olmak için hazırlık yaptıkları belirlendi.
Ayrıca Avrupa’nın çeşitli ülkelerine dağılmış örgüt üyeliğinden yargılanan ya da ceza alan yaklaşık 8 bin PKK mensubu bulunuyor.
Öte yandan; Yargıtay tarafından hapis cezaları onanıp kesinleşmiş mahkûmiyet kararı bulunan terör hükümlülerinden oluşan bin 500 kişinin daha Kuzey Irak’ta olduğu öğrenildi. Kuzey Irak silahlı örgüt mensubu sayısının 3 bin 800 olduğu biliniyor. Örgüt mensuplarının silahlarını Süleymaniye ve Erbil’deki merkezlere teslim etmesi planlandı.




