Karaisalı İlçesine bağlı Kuyucu Mahallesinde “Katı Yakıt ve Katı Gübre Üretim Tesisi” kurulması planlanıyor. Projenin değerinin 4 milyon TL’yi aşması bekleniyor. Kurulacak tesiste tavuk gübresi, odun talaşı, tarımsal atıklar, kül ve demir cevheri gibi hammaddelerden katı yakıt ve katı gübre üretilecek. 

TESİSTE YILDA TONLARCA KATI YAKIT VE GÜBRE ÜRETİLECEK
Proje kapsamında hammadde olarak tesise kabul edilen odun talaşı, tavuk gübresi, tarımsal atıklar, kül ve demir cevheri gibi hammaddeler belirli oranlarda karıştırılarak katı yakıt ve katı gübre elde edilecek. Enerji Günlüğünde yer alan habere göre, tesiste yılda 7 bin 200 ton katı yakıt ve 7 bin 200 ton/yıl katı gübre üretilecek. 

Hammadde olarak kullanılacak ayda 600 ton tavuk gübresi civarda yer alan etlik piliç yetiştirme tesislerinden temin edilerek, tesis alanı içerisinde planlanacak 1.000 metrekarelik 4 adet sızdırmasız kurutma havuzunda biyolojik çürütme işlemine tabii tutularak, fosilleştirilecek. Fosilleştirme sonrasında kokusunu kaybeden tavuk gübresi daha sonra işleme tabii tutulacak.

DEDAŞ dava dosyalarıyla mücadele ediyor DEDAŞ dava dosyalarıyla mücadele ediyor

ÜRETİM SÜRECİ NASIL OLACAK?
Katı yakıt üretimi sırasında odun talaşı, fosilleştirilmiş tavuk gübresi, tarımsal atıklar (mısır koçanı, ayçiçeği sapı vb.) belirli oranlarda kullanılacak. Tesise aylık olarak kabul edilen fosilleştirilmiş tavuk gübresi, tarımsal atıklar (mısır koçanı, ayçiçeği sapı vb.), odun talaşı, kül ve demir madeni öncelikle eleklere alınarak elenme işlemine tabii tutulacak ardından fırına alınarak neminin alınması sağlanacak. Nemi alınan hammaddeler daha sonra hamur havuzuna alınarak karıştırılacak. Hamur havuzunda uygun kıvama gelen ürün pres makinesine alınarak, preslenecek. Preslenen ürünler soğutma işlemine tabii tutulacak ve ürün taşıma bandı yardımıyla paketleme ünitesine alınacak. Paketlenen ürünler tesis alanı içerisinde uygun bir alanda ambalajlı olarak depolanacak ve ardından satış için nakledilecek.

Editör: Mücadele Gazetesi