Orhan YALÇIN

MÜCADELE- Diyarbakır’da  Alipınar İmam Hatip Ortaokul’unda okuyan  13 yaşındaki 7. sınıf öğrencisi Memati ve 10 yaşındaki  5. sınıf öğrencisi Abdulhey Erdem isimli kardeşler ile 12 yaşındaki  6. sınıf öğrencisi Altay Vuran, öğlenci oldukları için sabah erkenden uyanıp simit satarak okul harçlıklarını çıkarma derdinde olduklarını anlatıyor. Bazen kahvaltılarını dahi yapmadan simit dolu tepsilerini başılarının üstüne alıp tarihi Sur ilçesinde yağışlı havaya rağmen simit satmaya çalıştıklarını dile getiren sevimli üç arkadaş,  kazandıkları parayla da okul ihtiyaçlarını giderdiklerini   söylüyor.

 

                                   

Son bir kaç senedir simit satarak okul harçlıklarını çıkarmaya çalıştıklarını anlatan  Memati, Abdulhey ve  Altay isimli minik öğrenciler, “Bizler öğlen okula gidiyoruz. Bu nedenle sabah erken kalkıp  simit dolu tepsimizi başımızın üstüne alıp  kent içinde satmaya çalışıyoruz. Simidin tanesi 2 lira.   Simit satarak harçlığımız çıkarıyoruz.  Bazen boş bazen de dolu tepsiyle eve gittiğimiz çok olmuşur. Öğlene kadar satamadığımız simitleri eve getirip kendimiz çayın yanında yiyiyoruz. Son birkaç senedir bu işi yapıyoruz.  Bugünde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedneiyle okullar tatil ve o yüzden bugün tam gün çalışacağız. Sur ilçesinde akşama kadar simit satmaya çalışacağız.  Bazı arkaşlarımız 29 Ekim etkinliklerine katıldı; ancak biz harçlığımız için çalışıyoruz” dile getiriyor  güler yüzlü  halleriyle.

 

 Yağmurlu havalar da bile simit satmaya devam ettiklerini  dile getiren  masum bakışlı çocuklar, yağmur esnasında simit dolu tepsilerinin üzerini yanlarında getirdikleri naylonlarla örtüyor. Yağmurlu  havalarda  bazen sırılsıklam olduklarını aktaran sevimli öğrenciler, “Okul vakti yaklaşınca eve gidiyoruz. Eğer ki ısalnmışsak üstümüz değiştirip okul kıyafetimiz giyip bu kez de okul yolunu tutuyoruz. Bu kez de okulda ders çalışyoruz. Günlerimiz hep böyle geçiyor” diyerek yaşadıklarını aktarıyor  eğlenceli bir şekilde.

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim