ABD merkezli kâr amacı gütmeyen kuruluş The Environmental Working Group (EWG) üzerinde en çok pestisit barındıran meyvelerin listesini yayınladı. Listede elma, üzüm, çilek ve ıspanak üst sıralarda yer alırken EWG'nin listesinde daha güvenilir olan meyve ve sebzeler de sıralandı. Bitkilerin verimliliğini artırmak için kullanılan kimyasalların insan sağlığına olumsuz etkileri olduğu da belirtildi.

Uzmanlar elde edilen mahsulleri inceleyerek çileklerden alınan numunelerde ortalama 7.8 farklı pestisit tespit edildiğini açıkladı. Bu pestisitler arasında karbendazim isimli maddenin de bulunduğu ve bunun iktidarsızlık ve kansere sebep olduğu da duyuruldu. Çileklerde ayrıca nörolojik yan etkisi olan bifentrin maddesinin de bulunduğu kayıtlara geçti.

12 üründe toplam 209 pestisit bulunurken ürünlerin yüzde 95'inde en az bir kimyasal izine rastlanıldığı da belirtildi.

İsrail asıllı şarkıcı Linet gözyaşları içinde Erdoğan'dan yardım istedi İsrail asıllı şarkıcı Linet gözyaşları içinde Erdoğan'dan yardım istedi

Bilim insanları fludioksonil, piraklostrobin, boskalit ve pirimetanil gibi maddelerin meyve ve sebzelerde en çok bulunan kimyasallar olduğunun da altını çizdi.

Uzmanlar bu maddelerin DNA'ya zarar verdiğini ve kanser riskini artırabildiğini açıklarken, bazı kimyasal maddelerin ise hormonal bozukluklara da sebebiyet verebildiğini açıkladı.
EWG'de görevli kıdemli toksikoloji uzmanı Dr. Alexis Temkin, "Giderek artan kanıtlar gösteriyor ki tarımda kullanılan kimyasallar insanların hormon sistemini bozabiliyor" dedi.

Listede üst sıralarda yer alan ıspanakta da çok sayıda pestisit bulunduğu belirtildi. Ortalama olarak 7 farklı pestisit tespit edilirken, incelenen bir numunede ise toplam 19 farklı pestisitin bulunduğu da kayıtlara geçti.

ABD'de toplanan ıspanaklarda, Avrupa'da yasaklanan permetrin isimli kimyasalın bulunduğu belirtilirken bunun sinir sistemini bozduğu kaydedildi.

Elmalarda ise difeminalin isimli maddenin bulunduğu ve bunun da kan dolaşımı, böbrek, ciğerler için çok ciddi zarar verebileceği belirtildi.

EWG uzmanları, organik ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtirken meyve ve sebzelerin iyice yıkanması ve uygun durumlarda kabuklarının soyulması gerektiğini belirtti.

Diyarbakır Semt Pazarı Pazar Meyve

EN ÇOK PESTİSİT BULUNAN MEYVE VE SEBZELER
Çilek, Ispanak, Üzüm, Şeftali, Erik, Nektar, Elma, Biber, Kiraz, Böğürtlen

PESTİSİT ORANI DÜŞÜK MEYVE VE SEBZELER
Avokado, Mısır, Ananas, Soğan, Papaya, Bezelye, Kuşkonmaz, Kavun, Kivi, Lahana, Karpuz, Mantar, Mango, Tatlı patates

PESTİSİT NEDİR, ZARARLARI NELERDİR?
Pestisit, zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlardır.[1] Pestisit, kimyasal bir madde, virüs ya da bakteri gibi biyolojik bir ajan, antimikrobik, dezenfektan ya da herhangi bir araç olabilir. Zararlı organizmalar, insanların besin kaynaklarına, mal varlıklarına zarar veren, hastalık yayan böcekler, bitki patojenleri, yabani otlar, yumuşakçalar, kuşlar, memeliler, balıklar, solucanlar ve mikroplar olabilir. Her ne kadar pestisitlerin kullanılmasının bazı yararları olsa da insanlar ve diğer hayvanlar için potansiyel toksisiteleri nedeniyle bazı sorunlar da yaratabilir. Çoğu pestisit, pestleri öldürerek iş görür. Sistemik bir pestisit, bitki tarafından emildikten sonra iletim demetleriyle taşınır.

Pestisitlere uzun yıllar maruz kalan insanlarda kanser, endokrin sistem bozuklukları, sinir sistemi bozuklukları ve daha birçok farklı kronik rahatsızlığa rastlanabilir. Bu nedenle gıdalardaki pestisitler başta hamileler ve çocuklar olmak üzere toplumun tamamı için tehlikelidir.

Kaynak: Haber Merkezi