Memorial Diyarbakır Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Mustafa Bostancı, diyabet hastalarının sıcak havalarda dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. Uz. Dr. Bostancı, yaz mevsiminin çok yoğun ve sıcak olarak yaşandığı bölgelerdeki diyabet hastalarının, güneş ışınlarıyla direkt teması sakıncalı olduğunu söyledi. Uz. Dr. Bostancı, “Hastaların, güneş ışınlarının dik geldiği öğle vakitlerinde dışarı çıkmaları durumunda koruyucu önlemler almaları gerekir. Çünkü güneşe maruz kalmak terlemeyle birlikte sıvı ve elektrolit kaybına neden olur. Bu da kan şekerinin yükselmesine ve kan basıncının düşmesine yol açar. Bu sorunların yanı sıra diyabet hastalarında sinir hasarı sonucu duyu kaybı da oluştuğundan, güneşin zararlı ışınları nedeniyle vücutlarında yanıklar görülebilir” dedi. KOLA VE MEYVE SUYU YERİNE SU TÜKETİLMELİ Yaz mevsiminde diyabet hastalarının bol miktarda sıvı tüketmesi gerektiğini ifade eden Uz. Dr. Bostancı, “Kola, meyve suyu gibi kan şekerini yükselten içeceklerden uzak durulmalıdır. Çay, kahve gibi içecekler ise günlük sıvı alım miktarına dahil edilmemelidir. Özellikle su tüketiminin tercih edilmesi, diyabet hastaları için önemlidir. Glisemik indeksi yüksek olan karpuz, kavun, üzüm, şeftali, kiraz gibi yaz meyvelerinin az miktarda tüketimi çok önemlidir. Çünkü bu gibi meyvelerin diyabet hastaları tarafından fazla tüketilmesi, hiperglisemi yani kan şekerinin yükselmesine neden olmaktadır. Aşırı sıcakların yaşandığı yaz aylarında günlük öğünlerini kontrol altına alması gereken diyabet hastalarının öğün atlamaması çok önemlidir. Özellikle kahvaltı zamanı iyi ayarlanıp, öğle yemeği zamanında yenilmelidir. Çünkü öğün atlama ve düzensiz beslenme hiperglisemiye neden olur ve kan şekeri dengesinin bozulmasına yol açar. Kızartma gibi yağlı yiyeceklerden ve kırmızı etten uzak durulması, bol sebze tüketimine özen gösterilmesi önerilmektedir. Ayrıca yaz aylarının vazgeçilmez tatlılarından biri olan dondurmadan da uzak durulmalıdır” diye konuştu.
Editör: TE Bilisim