Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’da Ergani yolu üzerinde bulunan ve Osmanlı Padişahı Sultan 4. Murat tarafından Irak seferine gidecek ordunun daha kolay geçmesini sağlamak için inşa edilen 4. Murat Köprüsü’nün bulunduğu yeşillik alan, etrafta tüketilip çöp niyetine yerlere atılan alkol şişeleri nedeniyle tehlike arz ediyor. Son günlerde Türkiye’nin belli noktalarında çıkan orman yangınları, etrafta bulunan ormanlık alanları küle dönüştürürken, 4. Murat Köprüsü’nün olduğu alanda yerlerde bulunan alkol şişelerinin de aynı tehlike çanlarını, etrafta bulunan yeşillik alanlarda çıkartmasından korkuluyor.

 

“GELİŞİGÜZEL ATILAN BİR ALKOL ŞİŞESİ BİNLERCE HEKTAR ORMANI YAKAR!”

Etraftaki kötü kokuların giderilmesi ve yerlere bir şekilde atılan alkol şişelerinin büyük tehlikelere gebe bırakabileceğini söyleyen çevreci vatandaşlar, “Şişeler yüzünden çıkan orman yangınlarına şahit oluyoruz. Bununla ilgili çok acılar yaşandı. Ülke genelinde birçok orman bu yüzden yok oldu, maalesef ki olmaya da devam ediyor. Vatandaşlarımız buraya piknik yapmaya geldiklerinde bir şişeden ne olacak ki diyerek gelişigüzel bırakmasın. Piknik keyfini yaşayanlar dönüşlerinde çöplerini de beraberinde götürsün. Her duyarlı yurttaşın doğaya ve yaşadığı yere sahip çıkmasını istiyoruz. Gelişigüzel atılan bir alkol ya da meşrubat şişesi binlerce hektar ormanı yakar! Bir ihmal buradaki yeşillik alanda yaşayan canlıların da hayatını yok eder. Bir an önce bu alanların temizlenmesini ve vatandaşların bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz” dediler.

 

 

Ergani yolu güzergahında bulunan köprülerden biri olan 4. Murat Köprüsü, Devegeçidi Köprüsü ile karıştırılıyor olsa bile, kendine has mimarisiyle göz kamaştırıyor. IV. Murad’ın Bağdat seferi sırasında yaptırdığı köprüden geçerek akımına devam eden zengin akarsu yatakları da bulunur. Buradaki zengin akarsu Metinan ve Âmini Kalelerî önünden akarak Kasan Köyü kuzeyinde Delucan mevkiinde diğer kolla birleşir. Dicle, Delucan’dan sonra güneye doğru düzce akar. Şavelyan Köyü yakınlarında istikametini az batıya çevirir ve sonra doğuya dönerek Kara Köprü’den (bunu da IV. Murad yaptırmıştır) geçer ve yeniden güneye yönelerek Diyarbakır’a doğru akımını devam eder. Nitekim Osmanlı Padişahı Sultan 4. Murat tarafından Irak seferine gidecek ordunun daha kolay geçmesini sağlamak için inşa edilmiştir.

Editör: TE Bilisim