MÜCADELE- Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında merkez Kayapınar ilçesinde bulunan Dünya Kavşağı’nda bir araya gelerek yürüyüş düzenledi. "Dem dema azadiye jineye (Zaman kadın özgürlük zamanı)" pankartını açan kadınlar, "Ölmek istemiyoruz", "Hayatımızdan haklarımızdan vazgeçemiyoruz", "Kadınlar konuşacak katiller hesap verecek", "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Li ber kujera seri hilde" dövizlerini taşıdı.

 

DENİZLER, AYŞELER, LEYLALAR İÇİN…

Kadınlar, Dünya Kavşağı'ndan Diclekent Kavşağı’na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Kadınlara trafikteki araçlar da kornalarıyla destek verirken, yoldan geçen yurttaşlar ve evlerin balkonuna çıkan yurttaşlar alkışlarıyla destek verdi. Daha sonra Diclekent Kavşağı’da açıklama yapıldı. İlk olarak söz alan HDP Diyarbakır İl Eş başkanı Gülistan Atasoy, "Kadınların sesini kısmak istediler, önce pankartları sonra da tencere tavaları gerekçe gösterdiler. Ama biz, kadınları durduramayacaksınız demek için buradayız. Deniz Poyrazlar, Leyla Güven, Ayşe Gökkan ve daha nice kadınların sesini duyurmak için buradayız" dedi.

 

DİRENİŞ SÜRECEK

Eşit bir yaşamı kurmaktan vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Atasoy, "Direnişimizi asla sonlandıramayacaksınız. Sizler varın ölüm diyen biz Jin Jiyan azadi diyeceğiz. Sizler esaret, savaş deyin biz Jin diyeceğiz. Çünkü zaman kadın özgürlük zamanıdır. Bu kirli iktidarın sonunu biz kadınlar getireceğiz. Asla ama asla vazgeçmeyeceğiz" diye belirtti.

 

Sonrasında ortak basın metnini DAKAP Dönem Sözcüsü Çağla İzci okudu. İzci, “Esasen, kadınlar başta olmak üzere tüm muhalif kesimleri sindirmeye çalışan iktidarlar, kadına ve çocuklara karşı her türlü şiddeti önlemek ve her türlü koruyucu tedbiri almakla yükümlüdür” diye konuştu.

 

EŞBAŞKANLIK HEDEF ALINDI

İstanbul Sözleşmesi'nin bir gece yarısı feshinden sonra, şimdi de 6284 sayılı yasanın hedefe alındığını belirten İzci, “Eril yargının cezasızlık politikası kadına yönelik şiddetin artmasına neden olmuştur. Eş başkanlık gerekçe gösterilerek, kayyum eliyle gasp edilen belediyelerde kadın merkezleri ve kadın sığınakları kapatılmış, başvurucu kadınların dosyalarındaki bilgiler deşifre edilmiştir. Yargı ve siyaset kadını politikalarıyla, söylemleriyle, stratejileriyle toplumsal cinsiyet rollerini pekiştirmiş işlenen kadın cinayetlerini tacizlerini normalleştirmiştir. Mahkeme salonlarında failler yerine, kadınların yaşamları inançları, kimlikleri sorgulanmış yargılanmış ve hedef haline getirilmiştir”

 

KADINLAR AYAĞA KALKTI

Dünyanın her yerinde kadınların, özgürlük ve eşitlik mücadelesini sürdürdüğünü vurgulayan İzci,  “Latin Amerika'da, Rojava’da, Afganistan'da kadınlar mücadele ile yaşamı yeniden inşa ediyorlar. Kadınların ne giyeceği, nasıl bir hayat yaşamak istedikleri, doğurma ve doğurmama hakları, mücadele ile kazanılmış yasal hakları gasp edilmiştir. Kadınlar en yakınındaki erkekten, devlete kadar uzanan bu erkek egemen sisteme karşı canları pahasına direniyorlar. Çünkü biliyoruz ki; nerede bir kadın ayağa kalksa, dünyadaki bütün kadınlar için ayağa kalkmıştır”

 

İSYANDAYIZ

İzci devamında şunları söyledi: “Eril zihniyetin yargıya da sirayet ettiği bu süreçte; vermiş oldukları özgürlük ve eşitlik mücadelesinden dolayı hapsedilen kadınlar için isyandayız. Uğramış oldukları şiddet nedeniyle sırf ölmemek için özsavunma geliştiren kadınlara verilen yaptırımlardan dolayı isyandayız. Kadın cinayetlerine, şiddete, tacize, tecavüze, istismara, işsizliğe, yoksulluğa, savaşa, sömürüye karşı isyandayız. Deniz Poyraz için, Gülistan Doku için, İpek Er için, Ayşe Gökkan için, Leyla Güven için, Emine Şenyaşar için, Çilem Doğan için, Başak Cengiz için, katledilen, şiddete, tacize, tecavüze, ayrımcılığa maruz kalan tüm kadınların adalet talebini haykırmak için isyandayız. Her geçen gün şiddetin en ağır ve en yakıcı haliyle karşılaştığımız bu günlerde gücümüzü ve mücadele azmimizi birbirimizden aldığımız bu dayanışmayla tekrar söylüyoruz ki ''İstanbul sözleşmesinden, eşitlik, özgürlük, adalet mücadelemizden, haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz!” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim