Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dayanan 2025 yılı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçları, Türkiye’deki yoksulluk dinamiklerinde dikkat çekici değişimleri ortaya koydu.

Açıklanan verilere göre, toplumun genelinde "sürekli yoksulluk" oranında sınırlı bir düşüş gözlenirken, bölgesel farklılıklar ön plana çıktı.

Diyarbakır Büyükşehir’den eleştirilere yanıt geldi: Sorunu açıkladı!
Diyarbakır Büyükşehir’den eleştirilere yanıt geldi: Sorunu açıkladı!
İçeriği Görüntüle

SÜREKLİ YOKSULLUK ORANI YÜZDE 13,6’YA GERİLEDİ

Dört yıllık panel veri kullanılarak hesaplanan ve fertlerin son yıl ile birlikte önceki üç yıldan en az ikisinde yoksul olması durumunu ifade eden sürekli yoksulluk oranı, 2025 yılında bir önceki yıla göre 0,1 puan azalarak %13,6 olarak gerçekleşti.

Bu veri, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %60'ı baz alınarak hesaplandı. Rakamlar, kronik yoksullukla mücadelede durağan ama pozitif yönlü küçük bir hareketlenmeye işaret ediyor.

Diyarbakır’da En Çok Göç Alan Ve Veren Ilçeler Belli Oldu!

BÖLGESEL GELİR DAĞILIMINDA ŞAŞIRTAN SONUÇLAR

İBBS 2. Düzey bölgeleri bazında, yerel medyan gelirin %50'si dikkate alınarak yapılan hesaplamalarda, Türkiye'nin batısı ve kuzeyindeki bazı bölgelerin yoksulluk riskinde üst sıralarda yer aldığı görüldü.

YOKSULLUK ORANININ EN YÜKSEK OLDUĞU BÖLGELER BELLİ OLDU

Göreli yoksulluk oranının riskli gerçekleştiği bölgeler ise şu şekilde:

Yüzde 14,5: Tekirdağ, Edirne, Kırklareli

Yüzde 14,3: Kastamonu, Çankırı, Sinop

YOKSULLUK ORANININ EN DÜŞÜK OLDUĞU BÖLGELER BELLİ OLDU

Göreli yoksulluk oranının en düşük gerçekleştiği bölgeler ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden çıktı:

Yüzde 4,6: Şanlıurfa, Diyarbakır

Yüzde 6,3: Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli.

Kaynak: İHA