Binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan Diyarbakır’ın mutfağı da adından söz ettirmeye devam ettirmektedir. Diyarbakır’ın kendine has yemekleri özellikle tencere yemekleri olarak tanımlanan yemekler ise etli ve sebze yemeklerdir. Diyarbakır mutfağında bazı yemeklerde sebze yerine ise elma, erik, ayva, çağla gibi meyvelerden de yemekler yapılır. Diyarbakır'ın çok önemli yemekleri arasında yer alan ciğer ve diğer kebapların yanında tüketilen Diyarbakır usulü acılı ezme de meşhurdur. Peki, Diyarbakır Mezesi nasıl yapılır? İşte meşhur Diyarbakır Mezesinin tarifi…
İşte Diyarbakır Mezesi Tarifi İçin Malzemeler ve Tarifi:
4adet etli domates
1adet salatalık kabuklari
1adet kuru soğan
1adet sivri biber
4dal maydanoz
1cay kaşığı toz biber
1çay kaşığı kuru nane
1tatlı kaşığı isot
tuz
2yemek kaşığı nar ekşisi
2yemek kaşığı zeytinyağı
Öncelikle domatesin kabuklarını soyup irice doğranır ve rondoya alınıp üzerine bütün baharatları ve nar ekşisini de ekleyip iyice ufaltılır. Karıştırılıp hazırlanan karışım bir kaba alınıp tekrardan rondoya soğan, salatalık kabuklarını maydanozu ve yeşil biberi de ekleyip rondoya çekilerek ufaltılır. Avuca alıp sıkılan domateslerin üzerine ekleyip karıştırılır. Hazır olan karışıma tuz ve zeytinyağı eklenip servise hazırlanır.