Türkiye, yeni yerel yöneticilerini seçmek için 31 Mart 2024 Pazar günü sandık başına gidecek. Seçim öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yarın (27 Mart) Diyarbakır’a gelecek.

SURLARA CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN POSTERLERİ ASILDI 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim mitingi yapacağı Yenişehir ilçesi İstasyon Meydanı’nı ile çevresinde tüm güvenlik tedbirleri alınırken, tarihi surlara ve kentin en işlek noktalarına kentte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın posterlerinin asıldığı görüldü. Surlara Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın posterinin yanına ise AK Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Mehmet Halis Bilden’in posteri ile AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı yazılı Ak Parti bayrağının da  asıldığı görüldü.


 
SEÇİM MİTİNGİ İSTASYON MEYDANI’NDA OLACAK
Bugüne kadar birçok ilde seçim mitingleri düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart tarihinde yapılacak yerel seçimlere sayılı günler kala yarın Diyarbakır’da olması bekleniyor.  Yarın saat 12.00’de İstasyon Meydanı’nda düzenlenecek mitingde önemli mesajlar vermesi beklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın miting düzenleneceği İstasyon Meydanı ile çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınırken söz konusu bölgede polis bariyerlerinin kurulduğu görüldü. 

Silvan Belediyesi'nden önemli duyuru! Tehlike arz etmektedir Silvan Belediyesi'nden önemli duyuru! Tehlike arz etmektedir

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yarın kente geleceği nedeniyle AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkanı Mücahid Süleyman’ın katılımıyla  kentte çağrı broşürü dağıtılarak vatandaşların yarın mitinge davet edildiği görüldü.

ERDOĞAN 1 YIL SONRA DİYARBAKIR’A GELİYOR
Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan en son 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerden aylar sonra Diyarbakır’a gelmişti.
 
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN ÖNCE ŞİMŞEK GELDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yarın Diyarbakır'da yapacağı seçim mitingi öncesi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bugün sabah saatlerinde kente geldi. Sivil Toplum Kuruluşları ile basına kapalı olarak İş Dünyası toplantısı gerçekleştiren Bakan Şimşek, daha sonra AK Parti İl Başkanlığı binasına geçti.

MİTİNG NEDENİYLE DİYARBAKIR’DA BAZI TRAFİĞE YOLLAR KAPATILDI
Diyarbakır Valiliği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın  Diyarbakır’a yapacağı ziyaret öncesi kentte bazı yolların kapatıldığını açıkladı.

Valiliğin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ın İlimize Yapacağı Ziyaret Kapsamında Trafiğe Kapatılacak Yollar ve Alternatif Güzergahlar
 Sn. Cumhurbaşkanımızın ilimize yapacağı ziyaret ve programlarından dolayı 26.03.2024 Salı günü saat 19:00'dan 27.03.2024 Çarşamba günü program bitimine kadar;
 Mehmet Akif Ersoy Bulvarı,
Akkoyunlu, İstasyon ve Cemiloğlu Caddeleri ile
İstasyon Köprüsü araç trafiğine kapatılacaktır.
Belirtilen güzergahlar üzerinde parklanmaya müsaade edilmeyecek olup, parklanan araçlar çekici ile otoparka çekilecektir.

Sürücülerin mağduriyet yaşamaması için alternatif güzergahlar olarak:
Göçmenler, Kılavuz, Fatih, Yaşar Kemal ve Gürsel Caddelerini kullanmaları ve uygun park alanlarına araçlarını park etmeleri gerekmektedir.”
 
DİYARBAKIR NÜFUSU 1 MİLYON 818 BİN 133
TÜİK Diyarbakır’ın 2023 nüfusunu açıkladı. Verilere göre Türkiye nüfusu bir önceki yıla göre 92 bin 824 kişi artarak 85 milyon 372 bin 377 kişi oldu. TÜİK verilerine göre, 2022 yılında 1 milyon 804 bin 880 kişi olan Diyarbakır nüfusu ise 2023’te 1 milyon 818 bin 133 kişi oldu. TÜİK verilerine göre 1 milyon 818 bin 133 kişiden 918 bin 980 kişisi erkek, 899 bin 153 kişisi ise kadından oluşuyor.

SEÇİME SAYILI GÜNLER KALDI
Türkiye, yeni yerel yöneticilerini seçmek için 31 Mart 2024 Pazar günü sandık başına gidecek. Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri için hazırladığı seçim takvimine göre süreç işliyor. Kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmenin bulunduğu seçimde, 1 milyon 32 bin 610 genç ilk kez oy kullanacak. 34 siyasi partinin adayının yarışacağı seçimlerde, ülke genelinde 206 binden fazla sandık kurulacak. Seçimlerde, 81 il, 973 ilçe, 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtar belirlenecek, il genel meclisi üyeliği, belediye meclis üyeliği seçimleri de yapılacak.

SEÇMEN NEREDE OY KULLANACAĞINI NEREDEN ÖĞRENEBİLECEK?
Seçmenler, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını, YSK'nin internet sitesinden, e-Devlet kapısından, YSK'nin Seçmen Sorgulama Mobil Uygulamasından veya 444 9 975 numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden kontrol edebilecek. Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak.

TÜM PUSULALAR KAÇ ZARFA KOYULACAK?
Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "beyaz", il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula "turuncu", belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "mavi", belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise "sarı" renkli olacak. Seçmenler tüm oy pusulalarını tek zarfa koyacak.

OY VERME İŞLEMİ HANGİ SAATLER ARASINDA YAPILACAK?
YSK, seçimin mart ayında olması nedeniyle mevsim şartları ve güneşin batış saatini dikkate alarak, doğudaki 32 ilde oy verme saatini bir saat erkene aldı. Bu nedenle, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak. Bu illerin dışında kalan diğer illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak.

Muhabir: Orhan YALÇIN