Türkiye Diyarbakır’daki damadı konuşuyor! Türkiye Diyarbakır’daki damadı konuşuyor!

İlimden bilime, fenden gastronomiye, kültürden sanata değin birçok işlevsel geçmişi olan ve 12 bin 500 yıllık bir kent olan Diyarbakır'da neyin meşhur olduğu sorusu merak konusu oldu.

KENTİN EN MEŞHUR ÜRÜNÜ: KARPUZ

Diyarbakır'ın tarihi serüveni boyunca en çok anıldığı unsurlardan biri olan Diyarbakır Karpuzu kente has bir meyvedir. Citrullus lanatus türüne ait olan ve irilikleri itibariyle dünyaca meşhur olan Diyarbakır Karpuzları yuvarlak-oval şekilli, alacalı karpuzlar sınıfına girmektedir.

Hıdıroz karpuzu

DİYARBAKIR KARPUZU ÖZELLİKLERİ

Sürme çeşidi, Diyarbakır Karpuzları arasında en iri olan çeşittir. Bu çeşide ait meyve şekilleri; yuvarlak ve oval şekillerde olabilmektedir. Dış kabuk rengi parlak olup, yeşil zemin üzerine uzunlamasına koyu yeşil geniş dilimler halinde çizgili bir görünüme sahiptir. Bu çizgiler muntazam bir görünümde olup zemin rengine göre oldukça koyu bir tondadır.

75 KİLOYA KADAR ÇIKMAKTADIR

Meyve ağırlığı ortalama 20-30 kilograma denk gelmektedir. Tipik yetiştirme usulü ile yetiştirildiğinde 50-60 kilo ve hatta 75 kilo kadar iri meyveler elde edilebilmektedir. Meyve kabuğu oldukça sert ve kalındır. Meyve kabuk kalınlığı use santimetre olup, beyazımsı renktedir. Meyve et rengi kırmızı renkte olup oldukça tatlıdır.

Muhabir: Devrim AKTÜRK