Diyarbakır-Mardin karayolu üzerinde Çınar’a bağlı Altınakar köyünde bulunan, geleneksel konut mimarisinin çok ötesinde özelliklere ve süslemelere sahip Güzel Şeyh Kasrı, 1900’lü yıllarda Şeyh Kasım’ın büyük oğlu Şeyh Mehmet Neytullah Altınakar tarafından yapılmış hem ev hem medrese olarak kullanılmıştır. İlk olarak 1990 yılında tescil edilmiş olan Kasr, aslına uygun olarak restore edilmeyi bekliyor.

Diyarbakır’da halkın sorunları çözülüyor! Binlerce kişi başvurdu Diyarbakır’da halkın sorunları çözülüyor! Binlerce kişi başvurdu

GÜZEL ŞEYH KASRI HAKKINDA
Güzel Şeyh Kasrı, Diyarbakır’ın Çınar ilçesinin Altunakar köyünde yer almaktadır. Kasrın kim tarafından ve hangi tari-hte yapıldığına dair yazılı bir belgeye ulaşılamadı. Kullanılan malzeme, süsleme ve inşa tekniğinden kasrın Osmanlı döneminde yapıldığı düşünülmektedir. İki renkli taş malzemeden inşa edilmiştir. Doğu - batı yönünde uzanan dikdörtgen bir plana sahiptir. İç sofalı bir planlama göstermektedir. Zemin kat cephelerinde moloz taş malzeme yoğun olarak kullanılmıştır. Ancak kasrın beden duvarlarının köşelerinde, kapı ve pencere kenarlarında farklı renkte düzgün kesme taş malzeme kullanılması dikkat çekicidir. İkinci kat tamamen açık renkte düzgün kesme taş malzemeyle inşa edilmiştir. Cephelerde yoğun bir süsleme programı görülmektedir. Süslemeler pencereler etrafında yoğunlaşmış olup hepsi bitkisel karakterlidir.

TARİHİ KASR, RESTORE EDİLMEYİ BEKLİYOR
Diyarbakır sivil mimari örneklerinden biri olan Güzelşeyh Kasrı, 06.06.1990 / 482 (28.03.2012 / 397) kararla iki defa restore edilmiş ancak günümüzde yapıyla ilgili hiç bir koruyucu önlemi mevcut değildir. Yıllar içinde tahrip olmuş haline rağmen olağan üstü bir görünüme sahip olan tarihi yapı hayran bıraktırıyor.

Güzelşeyh Kasrı Çınar Diyarbakır-1

Öte yandan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından tarihi Surlara yönelik başlatılan restorasyon ve onarım çalışmaları devam ederken, Altunakar Köyü sınırları içerisindeki 150 yıllık tarihi Güzelşeyh Kasrı da onarım bekliyor. İnsan gücüyle taşınan taşlardan yaklaşık 7 yılda inşa edilen ve ilgisizlikten büyük bir onarımı yıkılan Güzelşeyh Kasrı, en hızlı şekilde aslına uygun restore edilmediği takdirde kentteki diğer tarihi yapılar gibi yok olacak.

Muhabir: Remziye ÇELİK