Diyarbakır'ın merkez Kayapınar ilçesinde bulunan, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde de bahsedilen Hamza Baba Türbesi'ne 50 metre mesafede bulunan bir caminin içerisinin pislik içinde olması ve sularının akmaması tepkilere neden oldu.

YANIBAŞINDAKİ MEZARLIK DA KÖTÜ DURUMDA

Türbenin yakınındaki caminin dışında, çevrede bulunan mezarlığın da kötü durumda olması ve su içilecek alanın bulunmaması vatandaşları isyan ettiriyor.

Hollanda’dan Diyarbakır’a geldiler! “Aşık olduk” Hollanda’dan Diyarbakır’a geldiler! “Aşık olduk”

CAMİNİN ONARILMASI TALEP EDİLİYOR

Hem mezarlığı, hem de camiyi ziyaret eden vatandaşlar ibadet etmekte zorluk yaşadıklarını söylerken, camideki kötü kokulardan da rahatsız olduklarını belirtiyor. Bir an evvel caminin onarılması gerektiğini ifade eden vatandaşlar, "Caminin lavabosuna girmek demek, hastalanma durumunuzun yaşanabilmesi demektir. Bizler hem camiyi, hem de mezarlığı ziyaret etmeye çalışıyoruz ama mezarlıkta temiz su akmıyor, caminin lavabosunda ise hem su akmıyor, hem de berbat halde. Buraların ivedilikle onarılmasını talep ediyoruz." ifadesini kullandılar.

HAMZA BABA TÜRBESİ'NİN TARİHİ

Diyarbakır’daki 70 evliya türbesinden biri olan Hamza Baba Türbesi olarak bilinen tarihi alan, Evliya Çelebi'nin Seyahatname’sinde de yer almaktadır. Evliya, türbelerin ismini sayarken Diyarbakır’daki Hamza Baba Türbesi’nden de bahsediyor. Türbede Horasan’dan gelmiş gazi erenlerinden olduğuna inanılan Hamza Baba metfundur. Hamza Baba’ın Cüneyd-î Bağdadî’nin muasırı Eba Hamza el-Horasanî olduğu da tahmin edilmektedir.

Muhabir: Devrim AKTÜRK