Türkiye’de yüksek enflasyon ve serbest piyasa nedeniyle iğneden ipliğe her gün yaşanan fiyat artışları, vatandaşın hem alım gücünü hem de yaşam kalitesini günden güne düşürüyor. Temel ihtiyacını gidermek için çarşı-pazara inen özellikle de gariban vatandaş, gördüğü fiyatlar karşısında donup kalıyor. İstekler bir yana en temel ihtiyaçlarını dahi alacak bütçesi olmayan vatandaşın eli belinden düşmezken pazarda günden güne artan sebze-meyve fiyatları ise adeta gözyaşları döktürüyor. Geçen yıl kilosu 3-5 liradan satılan yemeklerin olmazsa olmazı kuru soğan bugün 15 liradan tüketiciye satılıyor.  Zamlara yetişemediklerini dile getiren pazar esnafı, sadece soğanda değil tüm ürünlerde yüzde 100’ün üzerinde zamlar yapıldığını ifade etti.

DİYARBAKIR’DA KURU SOĞAN 3 LİRADAN 15 LİRAYA ÇIKTI
Yenişehir ilçesindeki semt pazarında yıllardır sebze satan 59 yaşındaki Hüseyin Kakız, ilerlemiş yaşına rağmen çalışmak zorunda kaldığını dile getirdi.  Son yıllarda tüm ürün fiyatının üst üste gelen zamlardan etkilendiğine dikkat çeken Kakız, geçen yıl kilosu 3-5 liradan satılan kuru soğanın bugün semt pazarlarında 10-15 liraya yükseldiğini söyledi. Çuvallardan çıkarıp önüne serdiği kuru soğanların yeşermiş uçlarını bıçakla kesip onları temizledikten sonra kasalara dolduran Kakız, yaşam koşullarının ve alım gücünün zorluklarına vurgu yaptı.

VATANDAŞ KURU SOĞAN TÜKETEMİYOR
Yemeklerin vazgeçilmezi kuru soğanın yüksek fiyatından ötürü birçok vatandaşın maalesef soğan tüketemediğini ve her hafta sebze-meyve fiyatların değiştiğini savunan yılların esnafı Hüseyin Kakız, bir kuru soğan, bir kuru ekmek dahi alacak gücü olmayan vatandaşın halinin içler acısı olduğunu aktardı.

ZAMLAR SATIŞLARI DÜŞÜRDÜ
Önüne geçilemeyen zamların bir yandan esnafların satışını düşürdüğünü öte yandan da vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılayamamasına neden olduğunu kaydeden Kakız, hem esnaf hem de vatandaşların son yıllarda zor günler yaşadığını ve yaşamaya da devam ettiğini belirtti.

Diyarbakır'da elektrik kesintileri iddialarına yanıt Diyarbakır'da elektrik kesintileri iddialarına yanıt

Öte yandan semt pazarlarında kuru soğanın ayrılmaz akranı sayılan patatesin kilosu ise 20 liraya kadar çıktığı görüldü.

Muhabir: Orhan YALÇIN