Diyarbakır’ın bir ilçesinde içme suyu hatları yenileniyor Diyarbakır’ın bir ilçesinde içme suyu hatları yenileniyor

Diyarbakır-Bingöl karayolu üzerinde bulunan, Lice yolunda yer alan ve  Osmanlı Padişahı Sultan 4. Murat tarafından inşa edilen Çeper Kervansarayı, bilinen adıyla Çeper Hanı olarak bilinen tarihi yapı, kaderine terk edildi. İlçe için önemli bir kültür varlığı olan tarihi han, restore edilerek turizme kazandırılmayı bekliyor.

TARİHİ HAN, OSMANLI PADİŞAHI IV. MURAT DÖNEMİNDE Mİ YAPILDI?
Tarihi kervansaray, Lice yol ayırımından yaklaşık olarak 5 kilometre kuzeyde, Biryas Köyü yakınındadır. Bugünkü Bingöl yolunun sol kenarında yer alan Kervansaray, küçük bir tepenin eteğinde, hafif meyilli bir arazi üzerinde kurulmuştur. Hanın, Osmanlı Padişahı IV. Murat zamanından kaldığı rivayet edilmektedir. Osmanlı Padişahı Sultan 4. Murat tarafından inşa edildiği bilinen tarihi handa İskender-i Zülkarneyn’in geçtiği rivayet edilir.

İSKENDER-İ ZÜLKARNEYN TARİHİ HANDAN GEÇMİŞ 
Kervansaray'ın tarihe mal olan bir hikâyesi daha söz konusudur. Rivayetlere göre Kuran’da adı geçen ve mübarek bir zat olarak zikredilen İskender-i Zülkarneyn’in buradan geçtiği ve bu kalede misafir edildiği, bundan ötürü de bu kaleye Zülkarneyn Kalesi isminin verildiği yöre halkı tarafından söylenmektedir. Milattan önce 6. yüzyılda bölgeye hakim olan Persler tarafından kurulduğu da sanılmaktadır. Ancak kesin kaynaklar Sultan IV. Murat döneminde kurulduğunu doğruluyor.

RESTORE EDİLMEYİ BEKLİYOR 
Kaderine terk edilmesinden ziyade, restore edilip tekrardan hizmete sunulabilecek sağlam bir yapıya sahip olan bu tarihi Kervansaray'ın turizme kazandırılması bekleniyor.

Muhabir: Devrim AKTÜRK