Diyarbakır’da şehir içi ulaşımda faaliyet gösteren Özel Halk Otobüsü ile ücretsiz kart sahibi vatandaşlar arasında uzun zamandır süren krize bir yenisi daha eklendi. Daha önce 65 yaş üstü ücretsiz kart sahiplerini otobüse almayarak başlayan kriz, şimdiler ise abonman kartı olan yolcular için alındı.

“ABONMAN KART GEREÇSİZDİR” YAZISI
Sadece öğrenciler için uygulanan Abonman Kart uygulaması 100 binişi 240 lira olarak Büyükşehir tarafından veriliyor. Halk otobüsleri ise bu uygulamadan dolayı zarar ettiklerini belirterek “Abonman Kart Gereçsizdir” yazısı yazdı.

Diyarbakır’daki altgeçit sonunda temizlendi Diyarbakır’daki altgeçit sonunda temizlendi

BÜYÜKŞEHİR’DEN ŞOFÖRLERE CEZA
Büyükşehir’e bağlı Zabıta Daire Başkanlığı ise, vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine kentin farklı noktalarında gerçekleştirdikleri denetimlerde birçok araca cezai işlem uygulandı.

BÜYÜKŞEHİR İLE HALK OTOBÜS ŞOFÖRLERİ KRİZİ
Mücadele Gazetesi’ne konuşan Diyarbakır Özel Halk Otobüsleri Kooperatif Başkanı Fesih Kaya şöyle konuştu: “Büyükşehir, öğrenciler için uyguladığı abonman kartta 100 biniş için 240 lira alıyor. Öğrenci 20 seferde binse hesaptaki para belediyenin kasasında kalıyor, bize vermiyor. Abonman kartlarda ise bize biniş başı verilen 2 lira 40 kuruştur. Yakıt ve araç masraflarına gelen zamlardan dolayı biz zarar ettiğimiz için abonman kartlı yolcuları taşımama kararı aldık.

65 YAŞ VE ÜZERİ YOLCULAR
Ayrıca 65 yaş ve üzeri ücretsiz kart sahibi yolcular için Türkiye geneli biniş başı belediyeler para verirken, Diyarbakır’da bir destek verilmediği için şoförler ve vatandaşlar sürekli karşı karşıya geliyor. Belediye destek sözü verdi bizde bekliyoruz, eğer destek gelmez ise biz 65 yaş üstü vatandaşları artık taşımama kararı alacağız.

BAŞKA ŞEHİRLERİ ÖRNEK GÖSTERDİ
Bursa’da ücretsiz kartların parası belediye tarafından olduğu gibi özel halk otobüslerine veriliyor. İstanbul’da kilometre başı destek veriliyor. Hatay günde 43 litre halk otobüslerine destekte bulunuyor. Bunun gibi birçok ilde belediye tarafından destek verilirken, Diyarbakır hiç yok.

DESTEK YOK CEZA VAR
Büyükşehir’in desteği olmadığı gibi, şoförlere yolcu almadığı için 2 bin lira ceza kesiyor.”

Muhabir: Fatih SURUÇ