Diyarbakır, Karacadağ’dan Dicle’ye kadar uzanan geniş bazalt platosunun doğu kenarında, Dicle vadisinden 100 metre kadar yükseklikte ve açıkça belli olan şehir kavisinin tepesinde, yarım çanağı andıran bir zemin üzerinde kurulmuştur. Diyarbakır, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin orta kısmında Mezopotamya'nın Kuzeyindedir. Doğuda Siirt ve Muş, Güneyde Mardin, Batıda Urfa, Adıyaman, Malatya ve Kuzeyden Elazığ, Bingöl ileriyle sınırlıdır.

Diyarbakır Keçi Burcu Fotoğrafı

DİYARBAKIR’IN DENİZE SEVİYESİ NE KADAR?
Diyarbakır hem tarihi güzellikleri ile hem de mutfağının çok geniş olmasıyla öne çıkar. Diyarbakır Türkiye'nin en kalabalık illeri arasında yer almaktadır. Diyarbakır’ın kurulduğu alan 37. Enlemin 56 dakika kuzeyinde 40. boylamın 13 dakika doğusundadır. Diyarbakır’ın yüz ölçümü 15 bin 168 kilometrekaredir. Diyarbakır’ın deniz seviyesinden yüksekliği 660 metredir. Bu rakım bazı yerlere 640’a düşer, bazı yerlerde de 660’a yükselir. Diyarbakır’ın plaka kodu 21'dir.

Bakan’dan Diyarbakır’a müjdeli haber geldi! Bakan’dan Diyarbakır’a müjdeli haber geldi!

Diyarbakır Surları ile Hevsel, 8 yıldır ’Dünya Mirası Listesi’nde

DİYARBAKIR’IN COĞRAFYASI VE BİTKİ ÖRTÜSÜ
Sert bir kara iklimin egemen olduğu Diyarbakır’da yazları çok sıcak geçer Kış soğukları Doğu Anadolu’nda olduğu kadar şiddetli değildir. Bunun başlıca nedeni, Güneydoğu Toroslar yayının kuzeyden gelen soğuk rüzgarları kesmesidir. Diyarbakır, etrafı fazla yüksek olmayan dağlarla çevrili, ortası çukurcadır. Yüzde 37 oranında dağlar, yüzde 31 oranında ovalarla kaplıdır. Ovalar tarıma elverişli ve verimlidir. Bu verimli topraklar Dicle nehri ve kolları tarafından sulanmaktadır.

Yolunuz Diyarbakır’a düşerse bunu içmeden gitmeyin

Doğal bitki örtüsünü, genellikle otsu bitkilerin ağır bastığı bozkır bitkileri oluşturur. Bunlar ilkbaharda kısa bir süre içinde yeşerip çiçeklenir, ama yağışların kesilmesiyle yaz başında kururlar. Çevredeki dağlar, yer yer meşe ormanlarıyla kaplıdır. Orman bakımından çok yoksul olan Karacadağ’ın Diyarbakır içindeki kesimlerinde yer yer meşe topluluklarına rastlanır. Ama ormanlar, kentin toplam yüzeyinin onda birini bile bulmaz.

Kaynak: Haber Merkezi