Türkiye’de yetişen 53’üncü tür ters lale Diyarbakırlı doğasever Muhammed Yalçın tarafından Çermik’teki Gelincik Dağı'nda keşfedildi. Lalelere, Muhammed Yalçın’ın soyadıyla ‘Fritillaria Yalcinii’ ismi verildi.

Ters Lale

‘FRİTİLLARİA YALCİNİİ’ İSMİ VERİLDİ
Doç. Dr. Balos ile Aksaray Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehtap Tekşen ve Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldırım ilçede saha çalışmaları yaparak, lalelerin bugüne kadar tanımlanmamış olduğunu tespit etti. Tespitin ardından botanik dergisi Nordic Journal Of Botany’de bilimsel makale yazıldı. Lalelere, Muhammed Yalçın’ın soyadıyla ‘Fritillaria Yalcinii’, ismi verildi.

En fazla Güneydoğu’da! Diyarbakır nüfusunun yüzde kaçı Suriyeli? En fazla Güneydoğu’da! Diyarbakır nüfusunun yüzde kaçı Suriyeli?

ÇERMİK LALESİ
Prof. Dr. Yıldırım, “Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde bilim dünyasına tanıttığımız ‘Fritillaria Yalcinii’, Türkçe ismiyle de ‘Çermik Lalesi’, bir öğretmenin Diyarbakır kırsalında yaptığı doğa gezisi sırasında bulundu. İlk olarak Doç. Dr. Maruf Balos’a ve ekip arkadaşlarına ulaştırıldı. Yapılan saha çalışmaları sonucunda konu uzmanı Prof. Dr. Mehtap Tekşen ve bizlerle beraber bu bitki üzerine yaptığımız bilimsel çalışmalar sonucunda, bu bitkinin şu ana kadar dünyada tanımlanmamış bir ters lale olduğu sonucuna vararak, Nordic Journal Of Botany dergisine bunun makalesini yazarak bu bitkinin bilim dünyasına tanıtılmasını sağladık” dedi.

Kaynak: DHA