Ülkemizde kadınların başlıca sorunlarından biri sağlıktır. Yeni yazılarımda bir süre kadın sağlığından söz edeceğim.

Kadın sağlığı kavramı, kadınların fiziksel, sosyal ve psikolojik olarak tam iyilik halinde olması durumu olarak ifade etmektedir. Kadın sağlığını, kadının aile ve toplumdaki yeri, sağlık durumu ve sağlık hizmeti ile ilgili faktörler etkilemektedir. Aile sağlığı, sosyoekonomik durum, çevre ve sosyal destek gibi önemli faktörler de kadın sağlığını etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. 

Özellikle üreme dönemi kadınların en çok sağlık sorunları ile karşılaştığı dönem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu dönemde anne ölümleri, istenmeyen gebelikler, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, toplumsal eşitsizlikler, kadına yönelik şiddet, yetersiz beslenme gibi sorunlar sıklıkla görülmektedir. Özellikle kırsal kesimlerde yaşayan ve eğitimden mahrum olan bölgelerdeki kadınlar için sorunlar daha da artmaktadır. bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de cinsel sağlık ve üreme sağlığı sorunlarına yönelik yasal düzenlemeler ve eylem planları mevcuttur. Yapılan düzenlemelerde sağlık sektörünün önemli bir parçası olan ve sağlık hizmetinin sunumunda büyük rol üstlenen kadın hastalıkları hekimlerin, hemşire ve ebelerin bu sorunların çözüme ulaşmasında önemli görev ve sorumlulukları vardır.

Kadın sağlığı problemleri için yapılması gerekenler nelerdir?
Kadın sağlık sorunları tedavisi, sorunun ne olduğuna ve şiddetine bağlı olarak değişebilir. Ancak genel olarak tedavi, doğru teşhisin konulması ve uygun bir tedavi planının hazırlanmasıyla başlar. Tedavi planı ise, hastalığın türüne, şiddetine ve hastanın sağlık durumuna göre belirlenir.

Tedavi, ilaç kullanımı, cerrahi müdahale, fizik tedavi, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri gibi yöntemlerle gerçekleştirilebilir. İlaç kullanımının yanı sıra kadın sağlığı için sosyal desteklerin sağlanması oldukça önemlidir. Kadınlar için iyi bir eğitim, kaliteli bir yaşam tarzı, uygun ve erişilebilir sağlık hizmetleri, toplum desteği, Şiddetle mücadele için devlet eliyle yapılacak destekler gibi destekler, kadınların sağlıklı bir yaşam sürdürmelerine ve sağlık sorunlarını önlemelerine yardımcı olabilir.