Diyarbakır’da yaşayan Fesih Gündoğar, 21 yıl önce tarihi Sur ilçesinin minyatürünü yapmaya karar vermiş ve ilçenin hemen her noktasını karış karış gezerek, minyatürünü 21 yıl, 21 gün ve 21 saatte tamamlamış. Çalışmasını uzun zamandır halkın beğenisine sunan Gündoğar, vatandaşlardan her daim tam not almasını başardı. Sur ilçe maketi Mardin Kapı yanında yer alıyor.

İşte Diyarbakır’ın en önemli iki sorunu! İşte Diyarbakır’ın en önemli iki sorunu!

Fesih Gündoğar

21 YIL, 21 GÜN, 21 SAATTE SUR MAKETİ
Diyarbakırlı ilkokul mezunu Fesih Gündoğar, 1993 yılında kentin meşhur Kervansaray maketini yaparak gönüllerde taht kurmuştu. Bu çalışması dönemin belediye yönetimi tarafından beğenilirken, şehir halkı tarafından tanınan isme ilçenin maketini yapması için destek sunulmuştu. Sur ilçesinin maketini yapmak için çalışmalarına başlayan Gündoğar, ilçenin hemen her noktasını karış karış gezerek bütün yapıları kafasına kazımış ve 21 yıl, 21 gün, 21 saat süren çalışmasını 2016’da tamamlamıştı. Çalışmasını halkın beğenisine sunmuş olan sanatçı, Sur minyatürünü ziyaret eden vatandaşlardan tam not aldı.

Diyarbakır Sur ilçe maketi

DİYABAKIR’IN PLAKASINI ORTAYA ÇIKARDI
Eski konuşmalarında oto tamircisi olduğunu ve 1984’ten beri maketler yaptığını söyleyen Gündoğar, "1990-93’te Kervansaray maketini yaptım, yarın öbür gün devamı gelir diye. 1995’te çalışmamı belediye yöneticileri gördü. Beni çağırdılar, ‘Gel burada çalış’ dediler, gittim o makete çalıştım. 1/250 ölçeğinde hepsini taştan yaptım. Tek tek dolaşarak, ölçerek bu eseri ortaya çıkardım. 108 burç var, 6 da Hamida höyüğü, camiler, kiliseler, hanlar, hamamlar ve 4 bin 900 ev yapıldı. Tabi daha çocukken 4-5 yaşındayken gördüğüm evleri bile hatırlayıp yapıyordum. Tek tek dolaşıp, ölçtüm. İlkokul mezunuyum, matematiğim ve resmim iyiydi. El becerisi, hayal gücü bunlarında mevcut olması lazım. 21 sene 21 gün çalıştım. Artı etrafı 21 metre, 21 santim yükseklik, en yüksek minare 21 santim, 21 plaka 21 asır ona benzer şeyler çıkarttım." demiş.

SUR İLÇESİNİN MİNYATÜRÜ YAPILIYOR
Gündoğar, şimdide Sur ilçesinin minyatürü çalışmalarını yapıyor.

Haber: Devrim AKTÜRK

Muhabir: Devrim AKTÜRK