Diyarbakır‘da küçük esnafın ekonomik zorluklarla mücadele ettiğini vurgulayan Lokanta, Restoran ve Tatlıcılar Odası Başkanı Haşim Elkaan, yüksek vergi oranları ve artan maliyetler nedeniyle geçen sene 126 işletmenin kapanıp birçok işletmenin kapanma noktasına geldiğinin altını çizdi. Vergi yükünün yanı sıra, Diyarbakır'da artan ciğer ve tatlı tüketiminin şehrin gastronomisine önemli bir katkı sağladığını belirten Elkaan, Ramazan ayı öncesinde esnafın gerekli tüm hazırlıkları yaptığını ifade etti.

126 İŞLETME KAPANDI, VERGİ YÜKÜ AĞIRLAŞIYOR
Geçtiğimiz yıl Diyarbakır’da 126 işletmenin kapandığını söyleyen Haşim Elkaan, vergi yükünün küçük esnafı ciddi şekilde zorladığını belirterek, özellikle kredi kartı ödemelerindeki kesintilerin büyük bir maliyet oluşturduğuna dikkat çekti. Elkaan, "Bir müşteri kredi kartı ile ödeme yaptığında, bankalar yüzde 3 ile 4 arasında kesinti yapıyor. Ancak biz toptancıdan aldığımız ürünlerde yüzde 1 KDV öderken, satış yaptığımızda ise yüzde 10 KDV kesiliyor. Aradaki yüzde 9'luk fark, esnafın kâr oranını düşürüyor ve ciddi bir ekonomik baskı oluşturuyor” diye konuştu.

Diyarbakır Sur Halk Lokantası-1

“SADECE ELEKTRİK FATURASI 80-90 BİN LİRA ARASINDA”
Artan maliyetlerin sadece vergilerle sınırlı olmadığını vurgulayan Haşim Elkaan, kira, elektrik ve doğalgaz faturalarındaki yükselişin de işletmecileri zor durumda bıraktığının altını çizerek şunları kaydetti: "Bugün Diyarbakır'da lüks bir restoranın sadece elektrik faturası 80-90 bin lira arasında değişiyor. Doğalgaz faturası ise 70-80 bin lirayı buluyor. Kira maliyetleri 100 bin liranın üzerinde olan işletmeler var. Hal böyle olunca, fiyatların yükselmesi kaçınılmaz oluyor"

“5 BİN AİLE, CİĞER SEKTÖRÜNDEN GEÇİMİNİ SAĞLIYOR” 
Diyarbakır’ın tescilli lezzeti olan ciğerin tüketiminde büyük bir artış yaşandığını ifade eden Elkaan, “2023 yılında Diyarbakır’da toplam 2 bin ton ciğer tüketilirken, 2024 yılında bu rakam 2 bin 600 tona çıktı. Ciğerin tescillenmesi ve gastronomi turizminin gelişmesiyle birlikte sektörde çalışan kişi sayısı 3 binden 5 bine yükseldi. Yani şu an 5 bin aile, ciğer sektöründen geçimini sağlıyor” dedi.

İki Porsiyon Diyarbakır Ciğeri Yiyene Üçüncüsü Bedava!

Diyarbakır'da kaymakam özür diledi: "Bir daha olmaz" Diyarbakır'da kaymakam özür diledi: "Bir daha olmaz"

“DİYARBAKIR’IN MARKA DEĞERİNİ KORUMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
 “Şu anda ciğerin kilosu bize 800-850 lira arasında satılıyor. Biz kar amacıyla değil, Diyarbakır’ın marka değerini korumak için çalışıyoruz” diyen Başkan Elkaan,  Diyarbakır ciğerinin tescilli bir ürün olarak artık Türkiye genelinde bilinir hale geldiğini dile getirerek, şehrin ekonomisine büyü bir katkı sağladığını sözlerine ekledi.

“KADAYIFIMIZ 126 YILLIK BİR GEÇMİŞE SAHİP”  
Diyarbakır’ın tatlı kültürünün en önemli parçalarından biri olan kadayıfın, 120 yıllık bir geçmişe sahip olduğuna değinen Haşim Elkaan, “Kadayıf, Diyarbakır’ın tescillenmiş tek tatlısıdır. 1800’lü yılların sonlarında, 1900’lü yılların başlarına kadar uzanan bir geçmişi var. Geleneksel olarak köz ateşinde, cevizli olarak yapılan bir tatlı olan kadayıf, hem yerli hem de yabancı turistlerin vazgeçilmezi haline geldi. Kadayıf, sadece bir tatlı değil, aynı zamanda ekonomiye büyük katkı sağlayan bir sektördür. Bugün uçaklara ya da otobüslere baktığınızda muhakkak bir paket Diyarbakır kadayıfı götürüldüğünü görürsünüz. Bu da kadayıfın artık bir marka haline geldiğini gösteriyor” şeklinde konuştu.

Burma Kadayıf Diyarbakır

“LOKANTA VE TATLICILAR OLARAK RAMAZAN AYINA HAZIRIZ”
Ramazan ayının bereket ve paylaşım ayı olduğunu söyleyen Elkaan, Diyarbakır’daki lokanta ve tatlıcı esnafının Ramazan hazırlıklarını tamamladığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Lokantacılar ve tatlıcılar olarak tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Ramazan ayında misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamak için çalışıyoruz. Ancak zaman zaman sosyal medyada bazı olumsuz söylemlerle karşılaşıyoruz. Diyarbakır, gastronomi alanında 58 tescilli ürünüyle büyük bir başarı yakaladı. Bugün Türkiye’de gastronomi listelerinde yer alan bir şehiriz ve bu başarıda esnafımızın emeği büyük" 

“58 FARKLI ÜRÜNÜMÜZ TESCİL ALMIŞ DURUMDA”
Diyarbakır’ın gastronomi alanında büyük bir yol kat ettiğini aktaran Elkaan, "Eskiden sadece Diyarbakır karpuzu ile anılırken, bugün 58 farklı ürünümüz tescil almış durumda. Türkiye’nin birçok gastronomi etkinliğinde yer alıyoruz ve bu alandaki çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"KÜÇÜK ESNAFIN ÖNEMİ BÜYÜK"
Diyarbakır’daki esnaf yapısının büyük çoğunluğunu küçük esnafın oluşturduğunu dile getiren Başkan Elkaan, “Kentimizdeki esnafın yüzde 80’i küçük esnaf. Büyük işletmelerin başarısı kadar küçük esnafın da desteklenmesi gerekiyor. Küçük esnaf olmazsa, büyük işletmeler de yaşayamaz. Bu nedenle esnafımıza sahip çıkmalıyız” şeklinde noktayı koydu.

Muhabir: Abdullah ÇAKIL