Diyarbakır dahil 81 ilde Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiren haber Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan geldi. Özellikle son iki senedir kira fiyatlarındaki fahiş artış sonrası kiracı ve ev sahipleri karşı karşıya gelmiş ve kira artışları için yüzde 25 sınırı uygulanmaya başlanmıştı. Bakan Tunç, 1 Temmuz'da sona erecek düzenlemenin uzatılmayacağını söyledi.

Tv100 yayınına konuk olan Bakan Tunç, "Kiralarda fahiş kira artışı nedeniyle mağduriyet oluşmaması için TBMM’de yüzde 25’le sınırlandırıldı. Sonrasında yine bu artışla ilgili endişeler devam etti ve 1 yıl daha uzatıldı. Temmuz itibarıyla sona ermiş olacak tabii bir anda fahiş artış olmaması için kanun koyucunun takdiri söz konusu oldu. 1 Eylül’den itibaren kira davalarında arabuluculuk dönemini başlattık. Yüzde 25 kira artışı durumunun sürmesine gerek kalmayacak" ifadelerini kullandı.
Ev sahipleri tarafından yapılan fahiş kira artışlarının önüne geçilmesi için, 2022 yılında önlem amaçlı olarak düzenlemeye gidilmiş ve 1 Temmuz 2023 tarihine kadar kira zammı sınırlaması getirilmişti. Süre daha sonra 2024 yılı temmuz ayına kadar uzatıldı.

Düzenlemeye göre, 2 Temmuz 2023 tarihinden 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yenilenecek kiralamalara tabi olan konut kira sözleşmelerinde kira artışları, bir önceki yıl kira tutarının yüzde 25'ini geçemeyecekti.

Yüksekova'da taksi ücretlerine zam! İşte yeni fiyatlar Yüksekova'da taksi ücretlerine zam! İşte yeni fiyatlar

KAÇ KİŞİ ARABULUCUYA GİTTİ?
Kaç kişinin arabulucuya gittiğini açıklayan Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kira uyuşmazlıklarıyla ilgili arabulucularımıza Türkiye genelinde 129 bin 259 başvuru var. Eğer arabulucu zorunlu olmasaydı bunların hepsi davaya intikal edecekti. Bu rakamdan 69 bin 239'u anlaşmayla çözümlendi. İki taraflı düşündüğümüzde 140 bin kişinin adliyeye gitmemesi demek. Bu konudaki tartışmalar da ciddi şekilde düştü."

Editör: Mücadele Gazetesi