TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki bütçe görüşmelerinde dün, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, " Özellikle, bir Tabipler Odasından alınan rakamlar var, bir de bizden alınır biliyorsunuz. Bizden alınan ve Tabipler Odasından... Tabipler Birliğinden de 'Bizim rakamlarımız sizinle örtüşmüyor, bu rakamları lütfen bizimle paylaşır mısınız?' yazısı da yazdık, onu da bekliyoruz. 2002'de 1359 bizden isteyen iyi hâl belgesi ama 450 kişi hâlen yurt dışında olan yurt dışında çalışan sadece 450 kişi, gerisi ülkede. Emniyet bilgisiyle söylüyorum. 2023'te 1321. 401 kişi yurt dışına çıkmış görünüyor. 401'in de 250'si pratisyen. Dolayısıyla yurt dışına giden üçte 1'i uzman, üçte 2 pratisyen; ağırlıklı pratisyen olduğunu görüyoruz. Peki, daha çok nereye gidiyorlar? Almanya'ya mı gidiyorlar? Hayır. Katar, Kuveyt, Dubai, sonra Almanya" diyen Koca'ya "Sizden dolayı" karşılığı verildi. Bunun üzerine Koca, "Bizden dolayı değil. Biz 30-40-50 bin dolarlar veremiyoruz. Bizden dolayı değil yani artı eğitim amaçlı, pratisyen ağırlıklı olduğu için söylüyorum, bir de eğitim amaçlı. Kaç hekimimiz var? 205 bin. Kaçı gidiyor? 401, 450, 500 olsun, 600 olsun. Binde kaç? 1,9; 2 olsun, 2,5 olsun, 3 olsun, 4 olsun yani bin kişiden 2 hadi sizin hesabınızla 2 kat yapalım, 4 kişi gitmiş oluyor. Sorun mu?" diye konuştu.

"UTANIYORUZ"

TTB, Bakan Koca'nın açıklaması ve eliyle para sayma işareti yapması üzerine sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Açıklamada, "Sağlıkta şiddetin ve hekim intiharlarının tırmandığı, umutsuzluğun ve geleceksizliğin derinleştiği, fakültelerde tıp kitaplarının yerini yabancı dil kitaplarının aldığı ülkemizde hekimlerin neden göç ettiğine ilişkin Sağlık Bakanı'nın 'analizi'... Utanıyoruz!" ifadelerine yer verdi.

Urfa’da geline kilolarca altın takıldı! Paralar valizle taşındı Urfa’da geline kilolarca altın takıldı! Paralar valizle taşındı

"GİTME NEDENLERİNİ BİZ SÖYLEYELİM"

Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği de yaptığı paylaşımda "Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hekim göçünün sebebini eliyle işaret ederek gösterdi. Sağlık emekçilerinin gitme nedenlerini biz söyleyelim; düşük maaş, beş farklı ödeme sistemi, yüksek kiralar, düşük fazla mesai ücretleri, görevi başında şiddete uğrama..." ifadelerine yer verdi. (Haber Merkezi)

Editör: Mücadele Gazetesi