Müslüman ülkelerde, özellikle bayram aylarında şeker ve çikolatanın yanında sunulan limon kolonyası, ev veya iş yerlerine gelen misafirlerin serinlemesini ve temizlenmesini sağlayan en etkili faktörlerdendir. Ancak enflasyon bazlı yükselen fiyatlardan nasibini alan kolonyalar ve şekerler, bu Ramazan Bayramı'nda güzel kokuları ve ağızlarda tat bırakan mutluluğu zamlı bir şekilde sunacak.

GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 100 ZAMLI

Kolonyacılar geçen yıla göre 400 milim olan kolonya ürünlerini yüzde 100 zamlı sattıklarını söylerken, bu durumun da tüketiciyi etkilediğini belirtti. Geçen Ramazan Bayramı'nda kolonya şişesini 30 liradan sattıklarını söyleyen esnaf, bu yıl ise tüketiciye aynı ürünü 60 liradan sunduklarını aktardı.

"ZAMMIN SEBEBİ ETİL ALKOL FİYATLARININ ZAMLANMASI"

Kolonyacılar zammın gerçekleşmesindeki sebepleri şöyle belirtti, "Etil alkolla üretilecek bir kolonyada, suyla etil alkolün miktarının aynı olması gerekir. Ancak etil alkole gelen zam nedeniyle, kolonyalarda da zam meydana geldi. Çünkü kolonya üretimi aşamasında belirlenen su ve etil alkol iyice çalkalanarak kolonyayı meydana getirir. Bu sebeple zammın tek bir sebebi var, o da etil alkol fiyatlarının zamlanmasıdır."

Diyarbakır’da turizm hedefi açıkladı! Turist sayısı belli oldu Diyarbakır’da turizm hedefi açıkladı! Turist sayısı belli oldu

ŞEKERLER 90 LİRADAN 160 LİRAYA YÜKSELDİ

Geçen yıl kilosu 90 lira olan bayram şekerleri bu yıl 160 liradan satışa sunuldu. Geçen yıl kilosu 120-150 lira olan çikolatalar ise bu yıl 250-400 liradan satışa sunulmuş durumda.

"KOLONYA VE ŞEKER İKRAMI KÜLTÜRÜMÜZÜN BİR PARÇASI"

Esnaflar kolonya ve şekerin geçmişten günümüze kadar önemli bir amaç olarak kullanıldığını söyleyerek, "Kolonya kültürümüzün bir parçasıdır. Şeker ise ağzımızda tatlandırıcı bir mutluluk bırakır. Evlerimize gelen misafirlerimize, özellikle bayramlarda ziyaretlere gelen akrabalara kolonya ve şeker sunulur ki, eş dost ferahlasın ve mis gibi koksun. Tarihten gelen bu kültürümüzün yaşatılması hem bizler için, hem de eskimeye yüz tutmuş kültürümüz için önemlidir." dediler.

Muhabir: Devrim AKTÜRK