Dünyaca meşhur kaplıcalarıyla bilinen Çermik, Diyarbakır’ın 17 ilçesinden biridir. Çok eski bir tarihi geçmişe sahip Çermik bölgesi, ilk çağlardan günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde ilçede bu medeniyetlerin izlerini taşıyan birçok yapı bulunmaktadır. Bu yapılardan biri de Çermik - Siverek arasında kalan bölgedeki Kızılçubuk Çayı’nın üzerinde inşa edilen tarihi Kızılçay Köprüsü’dür. Peki bu tarihi köprü tam olarak nerededir? Köprünün özellikleri nelerdir? Detayları haberimizde…

Kızılçay Köprüsü

Çermik- Kızılçay Köprüsü (Köprüden kalan son kalıntılar)

KADERİNE TERK EDİLEN BİR TARİH: KIZILÇAY KÖPRÜSÜ
Tarihi Kızılçay Köprüsü, Diyarbakır’ın Çermik ilçesi Çermik - Siverek karayolunun solunda olup Alabuğday Köyü’ne giden yolun sağında yer almaktadır. Yuvarlak kemerli, tek gözü ayakta kalmış tarihi köprü, kaba yonu bazalt taştan inşa edilmiştir. Çayın ortasında kalan kalıntılardan köprünün beş gözü olduğu tahmin edilmektedir. Çermik ilçe merkezine 10 kilometre mesafede yer alan tarihi köprü, yıkık bir durumdadır ve etrafında yapılaşma yoktur. Kızılçubuk Çayı’nın üzerinde yer alan tarihi köprü, korkuluksuz inşa edilmiş düz köprüler sınıfına girmektedir. Oldukça sade inşa edilmiş tarihi köprünün kemer ayaklarını desteklemek amacıyla yapılan platform aynı zamanda selyaran görevi görmektedir. 
Köprünün üzerinde bulunduğu Kızılçubuk Çayı aktiftir. Köprüde renk değişimi, kararma olduğu görülmektedir. Köprü sıvanmıştır. Yapım kitabesi bulunmamaktadır. Bu nedenle köprünün hangi yıllarda ve kim tarafından inşa edildiği bilinmektedir. 

Diyarbakır On Gözlü Köprü’de halay keyfi Diyarbakır On Gözlü Köprü’de halay keyfi

BEŞ GÖZLÜ TESCİLLİ KÖPRÜ TURİZME KAZANDIRILMAYI BEKLİYOR
Diyarbakır’da birçok yapı korunup günümüze gelmiş, korunamayanlar ise zamanla yok olup unutulmuştur. Günümüze harabe bir şekilde ulaşan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescil edilen Kızılçay Köprüsü de bu yapılardan biridir. Kalıntılarından beş gözlü olduğu tahmin edilen ancak yıllar içinde yıkıldığı için tek gözü kalan ve bölgenin meşhur Karacadağ bazalt taşından inşa edildiği görülen tarihi köprü, onarılıp korunmadığı takdirde kentteki diğer yapılar gibi yok olacaktır.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik