Diyarbakır’ın da dahil olduğu Güneydoğu Anadolu illerinin birçoklarında binlerce işçi yurt dışına çıkmak için dönemin İŞKUR’una başvurular yapmış. Mücadele Gazetesi’nin 6 Şubat 1975 tarihli haberi işte şu şekilde:

“Güneydoğu’da 50 Bin Kişi Yabancı Ülkelerde Çalışmak İçin Sırada Bekliyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 50 bin kişinin yabancı ülkelerde çalışmak için sıra beklediği Gazetemiz Araştırma Servisinin yaptığı bir inceleme sonucu saptanmıştır.

Diyarbakır fedaisi Seyfüddevle kimdir? Diyarbakır fedaisi Seyfüddevle kimdir?

Güneydoğu Anadolu Bölge sindeki illerde bulunan İş ve İşçi Bulma Kurumu şube müdürlüklerinden alınan bilgilere göre 1975 yılında kuruma yabancı ülkelerde çalışmak için müracaat edenlerin çoğunluğu Libya'ya gitmek istemektedir. İş ve İşçi Bulma Kurumu şube müdürlüklerin den edinilen bilgilere göre, yabancı ülkelerde çalışmak İçin Diyarbakır'da 7 bin, Muş’ta 12 bin, Elâzığ'da 8 bin Adıyaman'da 5 bin, Mardin'de 6 bin Urfa'da 8 bin Siirt'e 3 bin ve Bingöl'de 2 bin kişi sırada beklemektedir.

Diyarbakır İş ve İşçi Bulma Kurumu Şube Müdürü Mehmet Ali Şerbetçiden alınan bilgilere göre, Kuruma şimdiye kadar Libya şartı ile her hangi bir kayıt yapılmamış ancak yabancı ülkelerde çalışma kaydı ile kabul edilen müracaatlarda çoğunluğun Libya'da çalıştığı saptanmıştır.
Diyarbakır İş ve İşçi Bulma Kurumu Müdürlüğünden edinilen bilgilere göre, 10 yıl içinde Diyarbakır'dan 2.500 kişi çalışmak üzere Almanya, Belçika, Hollanda ve İsviçre ye gönderilmiştir. Diyarbakır İş ve İşçi Bulma Kurumu Müdürü Mehmet Ali Şerbetçi yurt içinde çalışmak için kuruma müracaat edenler arasında 2 3 bin kişi iş bulunduğunu da açıklamıştır.

İş ve İşçi Bulma Kurumu Şube Müdürleri Türkiye'nin daha Libya ile işçi alınması konusunda bir anlaşmaya varılmadığını Libya Türkiye arasında işçi alınması konusunda bir anlaşmanın yakın- da olabileceğini belirtmiş, Libya ile bir anlaşmamız olduğu takdirde Libya şartı ile işçi kaydedilebileceğini belirtmişlerdir.”
İşte haberin görüntüsü:

Muhabir: Onurcan GÜLER