Çermik ilçesinde Gelincik Dağı’ndaki Peribacaları görenleri kendine hayran bırakıyor. Çermik ilçesinde bulunan Gelincik Dağı, Kapadokya’da bulunan Peribacalarına benzeyen insan dizisi suretindeki taşlar nedeniyle "Güneydoğu’nun Kapadokyası" olarak görülüyor. Detaylar haberimizde..

12 bin yıllık geçmişiyle yaşamın her daim sürdüğü Diyarbakır’da birçok medeniyetin izlerine rastlanmaktadır. Camileri, kiliseleri, hanları, köprüleri ve hamamlarıyla ziyaretçilerin rotasında olan kadim kentin her bölgesi tarih fışkırıyor. Tarihi yapıların bazıları merkezde bazıları ise ilçelerde bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de Çermik’te bulunan Gelincik Dağları.

GELİNCİK DAĞI

HER YIL BİNLERCE KİŞİ TARAFINDAN ZİYARET EDİLİYOR
Şehir merkezinden 60 kilometre uzaklıkta Çermik ilçesinde bulunan Gelincik Dağı, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir Özel araçlarla veya otobüsler yardımıyla ulaşım sağlayabileceğiniz bir uzaklıkta yer alan Gelincik Dağının yabancı turistler tarafından da sık sık tercih edildiği görülmektedir.


Kamp ve piknik gibi aktiviteler açısından da tercih edebileceğiniz dağın herhangi bir giriş kısıtlaması söz konusu değildir. Doğa ile iç içe olabileceğiniz dağ ve çevresinde saatlerce vakit geçirmeniz mümkündür.
Gelincik Dağı’nın giriş ücreti yoktur.

DAĞIN İSMİ NERDEN GELİYOR
Diyarbakır Çermik ilçesine 4 kilometre uzaklıkta olan bin 500 metre yüksekliğindeki Gelincik Dağı, ilçenin en önemli doğal güzellikleri arasında yer alıyor. Güneydoğu Torosların bir kolu olan dağın devamlılığı 10 km’yi geçmektedir. Bu dağa gelincik ismini vermeleri, uzaktan insan dizisini andırmasından olup, bu dağ hakkında halk arasında birde efsane anlatılmaktadır. Efsaneye göre de dağın isminin alındığı inanılmaktadır.

MUHTEŞEM DOĞASI İLE GÖRENLERİ KENDİNE HAYRAN BIRAKTIRIYOR
Çermik'te bulunan ve uzaktan insan dizisi gibi görünen taş yığınlarının bulunduğu Gelincik Dağı, bir doğa harikası olarak görenleri kendine hayran bıraktırıyor. İnsan dizisi suretinde olan ve Kapadokya’da bulunan peri bacalarına benzemesi nedeniyle de Güneydoğu'nun Kapadokya’sı da denilen bölge turizme kazandırılmayı bekliyor.

GELİNCİK DAĞI DİYARBAKIR/ÇERMİK

KAPADOKYA/PERİ BACALARI: NEVŞEHİR


UZAKTAN İNSAN DİZİSİ GİBİ GÖRÜNÜYOR
İlçenin batı-kuzeyinde bir dağ vardır. Buna Gelincik Dağı denir. İnanışa göre, vaktiyle buradan bir gelin alayı ağır ağır geçerken çocuklardan biri altını pislemiş. Annesi başka bir şey bulamadığı için yavrusunun pisliğini yufka ile temizlemeye kalkışınca Tanrı'nın gazabına uğramış ve bütün alay gelinle birlikte taş kesilmiş. Uzaktan insan dizisi gibi görünen bu taş yığınları halen durur.

Diyarbakır’da öğrenciler roman karakteri oldu Diyarbakır’da öğrenciler roman karakteri oldu

Haber: Abdullah AKYOL

Editör: Abdullah Akyol