Merkez Yenişehir ilçesinde 1952 yılında yapımına başlanan ‘Memur Evleri’ ismi verilen yeni konutlar, arşivlerdeki görüntülerde 1960’lı yıllara kadar varlığını sürdürmüştür. Ancak günümüzde yapılara ait hiçbir ize rastlanılmadığı için yapıların akıbeti bilinmemektedir.

SUR DIŞINDA YENİ BİR YERLEŞİM YERİ İİNŞA EDİLDİ?

1952’li yılında Çift Kapı’dan Vilayet’e doğru Sur dışında yapılan Memur Evleri imar faaliyeti ile şehrin surların dışına çıkarmak için gerçekleştirilen bir çalışma olduğu akla getirmektedir.

BAZALT TAŞLI MEMUR EVLERİ

Çift Kapıdan Vilayete doğru Sur dışında yapılan Memur Evleri’nin dikkat çekici özelliği ise, 2 katlı inşa edilip, Diyarbakır mimarisinde kullanılan bazalt taşının evlerin ilk katında kullanılmasıdır.

Diyarbakır’da toplu taşıma için yeni uygulama! 81 ilde geçerli olacak Diyarbakır’da toplu taşıma için yeni uygulama! 81 ilde geçerli olacak

ARŞİVLERDE 1960’LI YILLARA KADAR MEMUR EVLERİ GÖZÜKÜYOR

Araştırıldığında fotoğraf arşivlerinde kente yapılan bu yeni evlerin (memur evleri), 1960’lı yıllarda bile olduğu görülmektedir. Ancak arşivlerde 1972 yılında çekilen görüntülerde evlerin olmadığı görülüyor.

YEŞİL ALAN DA YOK EDİLMİŞ

Memur evlerine ne olduğu bilinmemekle birlikte, arşivlerde evlerin bahçeli olduğu ve ağaçlandırmanın iyi olduğu gözükmektedir. Ancak evlerle birlikte ağaçların da yok edildiği tablosu görülmekte.

Memur Evleri'nin günümüz görüntüsü /2023

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik