Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) belediye eşbaşkanları Diyarbakır’da toplandı. Diyarbakır’da Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki toplantı öncesi partinin Demokratik Yerel Yönetimler Kurulundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki açıklamalarda bulundu. 

Kemal Kılıçdaroğlu Diyarbakır’a geliyor Kemal Kılıçdaroğlu Diyarbakır’a geliyor

“KAYYUMLAR HALKIN GELECEĞİNİ ÇALDI”
31 Mart yerel seçimlerinde ortaya çıkan tabloya değinen DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, halkın kayyum siyasetini kabul etmediğini vurguladı. Tiryaki, "Belediyelerimizi devraldığımızda halkın sadece iradesinin değil, bugünün ve geleceğinin, sahip olunan kaynaklarının çalındığını gördük. Bir, iki, üç yıl değil 10 yıl boyunca tüm gelirleri verse dahi borçlarını kapatamayacak belediyelerimiz var. Belediyelerimiz adeta talan edilmiş durumda. Sahip oldukları gayrimenkullerin neredeyse tamamı satılmış durumda. Sırf belediyelerimiz iş yapamasın diye, belediye ve halkımızı karşı karşıya getirmek için seçimden kısa bir süre önce yüzlerce, binlerce kişinin işe alındığını gördük. Belediyelerimizin sahip olduğu çok az sayıda olan aracın başka kurumlara peşkeş çekildiğini, belediye personelimizin başka kurumlarda görevlendirildiğini ancak maaşların belediye kaynaklarından ödendiğini gördük. Belediyenin az sayıda olan aracının bilinçli bir şekilde bakımlarının yapılmadığını, yaptırılmadığını, hurdaya çevrildiğini gördük. Kayyımcı zihniyet kelimenin tam anlamıyla belediyeleri talan etmiş. Yalnız bugünü değil, geleceğini de çalmıştır” diye konuştu. 
 
GÜNDEM TASARRUF TEDBİRLERİ
Tasarruf tedbirlerine değinen Tiryaki, şunları söyledi: "Elbette kamuda tasarrufu destekliyoruz. Sorun şu ki; tasarruf tedbirleri kararları yerel yönetimlerin mevcut durumları göz önünde bulundurulmadan hazırlanmış kararlardır. Eğer bu kararlar hayata geçirilirse -iki aylık süre içerisinde somut olarak gördük- belediyelerin hiçbirine hiçbir iş yaptırılmayacak. Kamu kurumları 3 yıl süreyle hizmet binası satın alamayacak, kiralayamayacak, hizmet binası yapamayacak, bunun için arsa bile satın alamayacak. Tasarruf tedbirleri adı altında yapılan açıklamalardan bir tanesi buydu. Bu karar gerekçe gösterilerek, belediyelerimizin yapmak istediği hiçbir inşaata izin verilmiyor. Projelerimizi hazırlıyoruz, bakanlığa gönderiyoruz, tasarruf tedbirleri gerekçe gösterilerek, bu hizmetleri yapması engelleniyor. 3 yıl süreyle her ne şekilde olursa olsun bu tasarruf tedbirleri kararı uyarınca, hiçbir araç satın alınamayacak. Bu araçlar içerisinde o kadar genel tabirler kullanılmış ki; belediyelerin acil gereksinimi olan araçlarda satın alınamayacak. Hizmet alım yoluyla alınan taşıtlar, sözleşme sonunda izin alınmadan yeniden kiralanamayacak diyor. Emin olun biz araçların kiralanmasını doğru bulmuyoruz. Belediyenin her aracının belediyeye ait olmasını istiyoruz. Belediyeler öyle hale getirildi ki herhangi bir araç kiralamadan hizmet üretemeyecek hale getirildi."

"Belediye bürokratları sadece eve gidip, gelirken belediyenin araçlarını kullanacak. Bunda sorun yok. Biz makam araçlarının sevdalısı olan bir parti değiliz" diyen Tiryaki, "Yerel yönetimlerde görev alan hiçbir arkadaşımızda böyle bir talep de bulunmuyor. Mesele makam aracı değil. Makam aracı konusunda üzerimize düşen her şeyi yaparız. Sadece iki aylık süreçte kayyım dönemiyle kıyaslanmayacak kadar yakıt giderleri azalmış durumda. Gazete-dergi alınmayacak, kültürel sanatsal faaliyetlere kısıtlama getirilecek. Oysa halkımızın nefes almaya ihtiyacı var. Tasarruf tedbirleri adı altında kültürel-sanatsal faaliyetlerin engellenmesini doğru bulmuyoruz.”

GÖRÜŞMELER YAPILACAK
Tiryaki, tasarruf tedbirleri adı altında belediyenin hizmet yapmasını engelleyen kararlara dair bakanlıklarla ilerleyen süreçlerde görüşmeler yapacaklarını ve sorunları çözmeye çalışacaklarını söyledi.

Kaynak: MA