Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı DİSKİ, Dicle Barajı’nda faal olan tekneler için araştırma yapıldıktan sonra 1 Nisan 2022’de bir karar aldı. DİSKİ, bir milyondan fazla vatandaşın yaşam kaynağında oluşabilecek kirlilikler ve risklerin önüne geçmek amacıyla 1 Nisan 2022 itibariyle Eğil ilçesinde fosil (petrol) yakıtlı tekne taşımacılığına son verdi.

diyarbakır eğil cami

6 TEKNE GÜNEŞ ENERJİSİYLE HİZMET VERECEK
DİSKİ’nin kararı ve çabaları üzerine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Eğil Kaymakamlığı ve Belediyesi işbirliğinde Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan destekle çevre dostu 6 tekne hazır hale getirildi. Enerjisini güneşten alan ve her biri 12 kişilik olan elektrikli teknelerle taşımacılığa başlanacak. Deneme seferi yapılan çevre dostu teknelerin nisandan itibaren turistlerin hizmetine sunulması hedefleniyor.

Karavanla Türkiye’yi geziyorlar! Durakları bu kez Diyarbakır Karavanla Türkiye’yi geziyorlar! Durakları bu kez Diyarbakır

Diyarbakır’da tekne turları başlıyor

BARAJDA 1 MİLYON 200 BİN KİŞİYE İÇME SUYU SAĞLANIYOR
DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, Dicle Barajı’nın, Diyarbakır kent merkezi, Eğil ve Ergani ilçeleri olmak üzere yaklaşık 1 milyon 200 bin kişiye içme suyu sağladığını belirterek, vatandaşların sağlığını korumanın her şeyden önemli olduğunu söyledi. Dicle Barajı Havzası’nın korunması için fosil yakıtlı tekne taşımacılığını 1 Nisan 2022 tarihinde sonlandıklarını hatırlatan Tutşi, kentin göz bebeği konumundaki su kaynağını korumanın herkesin görevi olduğunu dile getirdi.

Diyarbakır’ Haber! Tekne Turları Başladı

“EĞİL’DE TURİZMİ DE GÜVENCE ALTINA ALIYOR”
Tutşi, Eğil’in turizm açısından oldukça önemli bir ilçe olduğunu ifade ederek, “Yaşam kaynağımız Dicle Barajı’nı koruyarak turizmin gelişimine katkı sunuyoruz. Suyumuz kirlendiğinde bilinmeli ki bu durumdan en fazla turizm etkilenecektir. İnsanlar suyun kirli olduğu yerleri ziyaret etmez ve gidip o bölgede bir takım faaliyetler gerçekleştirmez. Bu sebeple Dicle Barajı Havza Koruma Planı aslında uzun vadede Eğil’de turizmi de güvence altına alıyor” dedi.

“DİCLE BARAJI HAVZASI’NI TEMİZ TUTACAĞIZ”
İçme suyu barajında yakıtlı tekne taşımacılığının yapılmaması gerektiğini kaydeden Tutşi, aldıkları kararla yakıtlı teknelerin Dicle Barajı’ndaki içme suyu kaynağına verdiği ciddi zararların önüne geçtiklerini söyledi. Verdikleri karardan sonra geliştirilen proje ile temiz ve yeşil enerjiyle çalışan 6 teknenin hazır hale getirildiği ve nisan ayında hizmete sunulacağını belirten Tutşi, “İçme suyumuzu karşıladığımız Dicle Barajı Havzası’nı temiz tutacağız ve gelecek nesillere koruyarak taşıyacağız” diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi