Melek (Melik) Ahmed Paşa Camii, merkez Sur ilçesi Melik Ahmet Caddesi’nde bulunan tarihi bir camidir. Plan ve mimarisinde Mimar Sinan'ın etkisi görülen cami, 16. yüzyılda Melek Ahmed Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Melek Ahmed Paşa Camii

6 AYDIR İBADETE KAPALI OLAN CAMİDE HİÇBİR ÇALIŞMA YOK
Gerçek Adı Melek Ahmet Paşa halk dilinde ise Melik Ahmed Camisi olarak bilinen yapı 6 aydır ibadete kapalı. 6 ay önce caminin üst kısmında bulunan bir taş parçasının çıkması sonucu esnaf tarafından fark ediliyor. Esnaflar yetkililere taşın yerinden çıktığını söylerken cami yetkililer tarafından kapısı kapatılarak ibadete kapatıldı. 6 aydır kapatılan camide hiçbir çalışma yapılmadığını söyleyen esnaf tepki gösterdi.

CAMİMİZİN İBADETE AÇILMASINI İSTİYORUZ
Gazetemize konuşan bir esnaf; “6 aydır tarihi cami ibadete kapalı. Biz burada hem ibadetimizi yapıyorduk hem de lavabo ihtiyacımızı karşılıyorduk. 6 ay önce buradaki bazı esnaflar caminin yukarısında bir taşın çıktığını ve tehlike oluşturabileceğini söylediler. Yetkililere haber verip durumu izah ettiler. Yetkililer gelip çalıma yapacaklarını söylediler. Caminin kapısına ise kilit vurdular. 6 aydır hiçbir çalışma yapılmadı. Ne gelen var ne giden var. 6 aydır tarihi cami ibadete kapalı. Camimizin ibadete açılmasını istiyoruz. Yetkililerin bir an önce gelip tarihi camideki bu taşın düzeltmesini ve caminin ibadete tekrardan açılmasını istiyoruz” dedi.

Diyarbakır’da toplu taşıma için yeni uygulama! 81 ilde geçerli olacak Diyarbakır’da toplu taşıma için yeni uygulama! 81 ilde geçerli olacak

MELEK AHMET CAMİ’NİN TARİHİ
Melek Ahmed Paşa Camii, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir camidir. Plan ve mimarisinde Mimar Sinan'ın etkisi görülen cami, 16. yüzyılda Melek Ahmed Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Cami, 1587-1791 tarihleri arasında Osmanlılar döneminde Diyarbakırlı Melek Ahmed Paşa tarafından valiliği zamanında yaptırılmıştır. Plan ve mimarisinde Mimar Sinan'ın etkisi görülmektedir. Cami, zemin artı bir kattan oluşmaktadır. İki renkli taş malzeme ile inşa edilen iki katlı binanın güney ve kuzey cepheleri siyah-beyaz taş sıralarından, sağır yan duvarları siyah moloz taşlardan örülmüştür. Zemin katında tonoz örtülü dört adet mekân yer almaktadır. Caminin altında depo ve dükkânlar varken üst kısmında cami yer almaktadır. Yapının batı kanadının altında, sokağa geçiş veren bir abbara bulunmaktadır. İnce motiflerle oyulmuş bazalt bir kapıdan girilen, geniş bir avlusu olan caminin minaresi, süslü bir kaide üzerine inşa edilmiştir. Cami avlusunda; haziresi ve enine dikdörtgen planlı abdest alma yeri bulunmaktadır. Çinilerle kaplı bir mihrabı mevcuttur.

Haber: Abdullah AKYOL

Editör: Abdullah Akyol