Diyarbakır'ın binlerce yıl öncesine dayanan ve son günlerde turistler tarafından uğrak bir şehir haline gelmesi sonrası, kentin daha önce hangi ülkeye bağlı olduğu sorusunu akıllara getirdi.

Diyarbakır'ın Sur Ilçesi-1

DİYARBAKIR’DA İSLAMİYET DÖNEMİ
Romalıların hakimiyetine geçen Diyarbakır, Romalıların yıkılması ile Bizans İmparatorluğu yönetimine geçmiştir. 639 yılında Halife Ömer döneminde İslam ordusu, Diyarbakır'ı ve çevresini fethetmiş ve Iyaz bin Ganem ve Halid bin Velid, Diyarbakır'a giren ilk Müslüman kumandanlar olmuştur. Diyarbakır, böylece bir eyalet olarak İslam Devleti'ne bağlandı.

Osmanlı Döneminde Diyarbakır’ın Ulaşımı Kelekçiler

DİYARBAKIR OSMANLIYA NE ZAMAN KATILDI?
Diyarbakır, 1515 tarihinde Osmanlı hâkimiyetine katılmış ve bu tarihten başlayarak, Osmanlı Devleti'nin sonuna kadar Diyarbakır şehri, Diyarbakır Eyaleti'nin merkezini teşkil etmiştir. Eyalet yönetiminde görevli olan yöneticiler, aynı zamanda sancak ve şehir yönetiminden de birinci derecede sorumlu olmuşlardır.

Atatürk Diyarbakır-2

Dicle Üniversitesi'ne bir akreditasyon daha Dicle Üniversitesi'ne bir akreditasyon daha

DİYARBAKIR’IN CUMHURİYET DEVRİ
Diyarbakır, Osmanlılar döneminde önemli eyaletlerden birinin merkezi olmuş, doğuya sefer yapan orduların hareket üssü ve kışlağı görevini görmüştür. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde, özellikle I. Dünya Savaşı'nın yakın zamanlarında hastalık, yangın ve sefalet yüzünden büyük sıkıntı çeken Diyarbakır, özellikle Cumhuriyet devrinde büyük ve önemli imar, sosyal, kültürel ve ekonomik hareketler yaşamıştır. 1950'lerden sonra şehir yeniden kurulmuş; yollar, hastaneler, okullar ve modern yapılarla gün geçtikçe büyümüş ve gelişmiştir. Yeni şehir kara, hava ve demir yollarıyla Türkiye'nin dört bir yanına bağlanmış önemli merkezlerden biri haline gelmiştir.

Diyarbakır En Güzel Fotoğraflar(1)

DİYARBEKİR NEDEN DİYARBAKIR OLDU?
Bölgenin yerli halklarından olan Süryaniler ise şehri 'Amid', 'Omid', 'Emit' ve Amida diye anmaktadırlar. İslami dönemde şehir için kullanılan 'Kara Amid','Kara Hamid', 'Diyar-ı Bekir' ve 'Diyarbekir' isimleri Cumhuriyet ile birlikte Atatürk'ün emri sonrasında 'Diyarbakır' şeklinde değiştirilmiştir.

Kaynak: Haber Merkezi