Diyarbakır’da 2022 yıl itibarıyla 323 bin 328 genç bulunuyor. Genç nüfus, 1 milyon 804 bin 880 kişi olan Diyarbakır nüfusun yüzde 17,9'unu karşılık geliyor.

Diyarbakır’da “İnternetsiz Hayata Bağlan” kampanyası Diyarbakır’da “İnternetsiz Hayata Bağlan” kampanyası

Diyarbakır Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya

DİYARBAKIR’IN GENÇ NÜFUSUNA DİKKAT ÇEKTİ    
Artı TV’de bir programa katılan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır'da genç nüfusun sorunlarına dikkat çekti. Kaya, eğitim ve istihdama katılmayan genç nüfusta Diyarbakır’ın Türkiye birincisi olduğunu söyledi. 

“GENÇLER KAÇAK YOLLARLA YURT DIŞINA GİDİYOR”
Kaya, bölgede 200 bine yakın gencin kaçak bir şekilde yurt dışına çalışmaya götürüldüğünü de belirterek, “Bizim bunu bir şekilde korumamız gerekiyor ki yatırımcıların gelip burada yatırım yaptıkları zaman özellikle genç çalışabilir insan bulmalarını sağlamamız lazım.” Dedi.

“GENÇ NÜFUSTA DİYARBAKIR TÜRKİYE BİRİNCİSİ”
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya’nın açıklamaları şöyle: En büyük avantajımız genç nüfusumuz. Türkiye ortalamasının çok çok altında 24 yaş ortalamamız var. Şimdi bu nüfusu biz burada tutmalıyız ama burada işsiz olarak tutamayız. Eğitime ve istihdama katılamayan genç nüfusta Diyarbakır Türkiye birincisi. En riskli gençlik de zaten bunlar. Batıya, Akdeniz'e veya büyük illere çalışamaya gidenler ekonomik kriz olduğu zaman gidemez olup burada kalmak zorunda kalıyor.

"YURT DIŞI GÖÇÜMÜZ VAR"
Yeni başlayan bir yurt dışı göçümüz var. Artık insanlar bunun üzerinden götürürken de bir kazanç elde ediyorlar. Ama bizim için bu kazançtan daha önemlisi bizim için bu gençlerin o yolunun açılması. Tabii ki bunlar net bir rakam değil ama söylenen 200 bine yakın gencin bölgeden ülke üzerinden kaçak bir şekilde yurt dışına çalışmaya götürüldüğü yönünde. Biz bu genç nüfusumuzu burada kaybedersek en büyük avantajımızı kaybetmiş olacağız. Türkiye yaş ortalamasını karşılaştırdığımızda Avrupa'dan çok çok genciz. Bizim bunu bir şekilde korumamız gerekiyor ki yatırımcıların gelip burada yatırım yaptıkları zaman özellikle genç çalışabilir insan bulmalarını sağlamamız lazım.”

Editör: Mücadele Gazetesi