Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Diyarbakır'da her geçen gün nüfus hızla yükselirken, beraberinde ise kentte kullanılan ulaşım araçlarında da bir artış söz konusu oldu. Özellikle merkez ilçeler olan Sur, Bağlar, Yenişehir ve Kayapınar'daki şehir içi ulaşımın yarattığı sorunlar hızla büyüyor.

ULAŞIMIN EN SORUNLU İLÇESİ: SUR

Diyarbakır'ın turizm merkezi olan Sur ilçesinde hem kentteki vatandaşların, hem de yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekânı haline gelen tarihi yerler araç trafiğiyle karşı karşıya kalıyor. İlçeyi görmek isteyenler ise araçlarıyla tarihi alanlardan kenti geziyor. Yaşananlardan ötürü araç trafiğinin en sorunlu yeri haline gelen Sur ilçesi, ulaşım noktasında yetkililerden kesin çözüm bekliyor. Park sorunu noktasında da başı çeken Sur ilçesi'nde araç sahipleri, araçlarını otopark yerine tarihi yerlerin caddelerine park ediyor.

VATANDAŞLARIN RAYLI SİSTEM, TRAMVAY VE METROBÜS TALEBİ

Vatandaşlar şehir içi ulaşım sorununun sebebi olarak kent için söz verilip bir türlü faaliyete geçirilmeyen raylı sistem, tramvay ve metrobüs gibi mega projelere bağlıyor. Özellikle Kayapınar, Bağlar ve Yenişehir ilçesi için önemli bir adım olduğu düşünülen projeler için herhangi bir adım atılmazken, bölge halkı ise bir an önce projelerin hayata geçmesini talep ediyor.

DİYARBAKIR'DA 135 BİN 172 ADET ARAÇ VAR

Açıklanan verilere göre Diyarbakır’da Ocak ayında trafiğe kayıtlı araç sayısı 135 bin 172 adet oldu.

Bu araçlardan Diyarbakır genelinde trafiğe kayıtlı olan; 57 bin 940’ı otomobil, 6 bin 7’si minibüs, 1423’ü otobüs, 22 bin 308’i kamyonet, 6 bin 489’u kamyon, 13 bin 897’si motosiklet, 1199’u özel amaçlı araç ve 25 bin 909’u ise traktör olarak açıklandı.

İşte Diyarbakır trafiği:

DİYARBAKIR'IN NÜFUSU KAÇ?

TÜİK verilerine göre Diyarbakır’ın dört merkez ilçesinde en fazla nüfusa sahip olan yer Kayapınar olurken; nüfusu da birçok ili gerisinde bıraktı. Kayapınar’ın nüfusu 425 bin 143 olarak açıklanırken, onu takiben Bağlar ilçesi yerini aldı. Bağlar’ın nüfusu 394 bin 338, Yenişehir’in nüfusu 223 bin 446 ve Sur ilçesinin nüfusu da 98 bin 938 olarak açıklandı.

Diyarbakır Büyükşehir yeni bir daire başkanlığı kuruyor Diyarbakır Büyükşehir yeni bir daire başkanlığı kuruyor

Diyarbakır merkezinin toplam nüfusu da bu verilere göre belli oldu. Diyarbakır merkezinde yaşayanların sayısı 1 milyon 141 bin 865 olarak kaydedildi.

Muhabir: Devrim AKTÜRK