Anadolu'nun ve Mezopotamya'nın kalbi durumunda olan Diyarbakır, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri. Ve tarihinin 12 bin yıldan fazla olduğu düşünülüyor. Hz. Halid Bin Velid'in oğlu Hz. Süleyman'ın kabri de Diyarbakır şehrindedir. Kentte 6 peygamberin kabri, 3 peygamberin ise makamının bulunduğu ifade ediliyor.

Diyarbakır Fotoğrafları Mücadele Gazetesi (3)

DİYARBAKIR’IN TARİHİ KAÇ YILLIK?
33 medeniyete ev sahipliği yapan ve tarihte birçok uygarlığa kapılarını açan Diyarbakır, yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanı haline geldi. Anadolu'nun ve Mezopotamya'nın kalbi olarak dünyada bir ün kazanan şehir, dünyanın en eski yerleşim alanlarından biri durumda. Özellikle sular altında kalmadan önce Körtik Tepe'de yapılan kazı çalışmalarında kent tarihinin 12 bin 500 yıl öncesine dayandığı öğrenilirken, Zerzevan'da gerçekleşen kazılarda tüm dünyada merak edilen şehirlerarasına girdi.

Diyarbakır'ın Sur Ilçesi-1

Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Şırnak'ta 19 Mayıs kutlandı Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Şırnak'ta 19 Mayıs kutlandı

SAHABELER VE PEYGAMBERLER ŞEHRİ 
Diyarbakır, tarihinde yapılan incelemelerde Mekke ve Medine'den sonra en çok sahabenin olduğu 3. il konumunda. Yine Ashab-ı Kehf Mağarası'nin Lice'de bulunması, Büyük kumandan Halid Bin Velid'in oğlu olan Süleyman Bin Halid'in ve onlara öncülük eden 27 sahabenin aynı tarihi mekânda, Hazreti Süleyman Cami'si çatısı altında bulunması da önem taşımaktadır.

Eğil Peygamber Makamı

DİYARBAKIR’IN İNANÇ TURİZMİ 
Yapılan araştırmalarda kent içerisinde yer alan Eğil ilçesinde; Kur'an-ı Kerim'de 2 ayette bahsedilen Hz.Elyesa(A.S.), Hz. Zulkifl(A.S.) ile Nebi Harun-i Asefi, Nebi Alak, Zenun, Danyal ile Hz. Elyesa(A.S. )'nın amcasının oğlu Hürmüz, Nebi Harun'un yeğeni ve yardımcısı Ruyem gibi Nebi ve velilerin kabirleri bulunmaktadır.

Muhabir: Devrim AKTÜRK