Diyarbakır tarihini derlediğimiz haberlerimizi okurlarımıza sunmaya devam ederken Diyarbakır’ın İslamiyet’le tanışmasının ardından şehri farklı İslam devletleri yönetmiştir. Peki Diyarbakır’da Selçuklular döneminde ve sonrasında neler yapılmıştır?

DİYARBAKIR’DA BÜYÜK SELÇUKLULAR DÖNEMİ
XI. yüzyılın ikinci yarısından itibaren şehirde hüküm süren Büyük Selçuklular döneminde şehirde görülen doğal afetler sonucu yapılarda tahribatlar görülmüş ve kapsamlı onarım çalışmalarına gidilmiştir. Şehirde yaptıkları onarımların en önemlisi 1091 de Ulu Camii’nin kapsamlı onarımıdır. Sultan Melikşah camiinin ana bölümünde tek şerit halindeki kitabesi, günümüze kadar ulaşmıştır. Surlara ilave olarak Fındık Burcu, Nur Burcu ve Selçuklu Burcu eklenmiştir. Sultan Melikşah döneminde yapılmış olan bu burçlar üzerindeki kitabeler ve hayvan figürleriyle dikkat çekmektedir. 

İNALOĞULLARI VE NİSANOĞULLARI DÖNEMİ
Büyük Selçuklu egemenliğinin şehirde zayıflaması sonucu ortaya çıkan İnaloğulları ve Nisanoğulları döneminde surların onarımı ve burçların kuvvetlendirilmesi yapılmıştır. Surların yanı sıra cami yapımı da bu dönemde görülmektedir. Hz. Süleyman Cami ve Hz. Ömer Camii’nin de bu dönemde yapıldığı bilinmektedir. İnaloğulları döneminin izlerini camilerin plan ve mimari özelliklerinde görmek mümkündür. Ulu Camii külliyesinin bir parçası olan Şafiiler bölümü de bu dönemde inşa edilerek eklenmiştir. Ulu Cami’de meydana gelen yangın sonrası Ulu Cami külliyesinde yer alan Batı Maksuresi ve çıkış kapısının yer aldığı Doğu Maksuresi bu dönemde yapılan eserlerdendir.

Diyarbakır Batman Mardin Urfa bugün böyle! Geliyor gelmekte olan Diyarbakır Batman Mardin Urfa bugün böyle! Geliyor gelmekte olan

Haber: Onurcan GÜLER

Editör: Onurcan GÜLER