Diyarbakır Surları, Türkiye'nin Diyarbakır şehrinde bulunan ve tarihi çok eskilere dayanan etkileyici bir yapılar bütünüdür. Diyarbakır Surları UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır. Diyarbakır surları, ziyaretçilere sadece tarihi bir geçmişe değil, aynı zamanda etkileyici bir mühendislik başarısına da tanıklık etme fırsatı sunar.

Diyarbakır En Güzel Fotoğraflar(1)

DİYARBAKIR SURLARI DÜNYADA KAÇINCI SIRADA?
Diyarbakır Surları, Çin Seddi'nden sonra dünyada ikinci sırada yer almaktadır.

Diyarbakır Fotoğrafları Mücadele Gazetesi (221)

DİYARBAKIR SURLARINI KİM YAPTI?
5,5 kilometre uzunluğu ile dünyanın en eski surlarından olan Diyarbakır surlarının günümüzdeki hâli, 349 yılında Roma İmparatoru II. Constantinious tarafından yaptırılmıştır.

Diyarbakır Fotoğrafları Gün Batımı (9)

DİYARBAKIR SURLARI NEYE BENZİYOR?
Surlar, şehrin batısında bulunan eski yanardağ Karacadağ'dan akan kalın bazalt tabakaya uygun olarak kalkan balığı şeklindedir.

Diyarbakır Fotoğrafları Mücadele Gazetesi (3)

DİYARBAKIR SURLARI UZAYDAN GÖRÜNÜR MÜ?
Uzaydan da görülen Çin Seddi'nden sonra dünyanın en uzun sur sistemi olan Diyarbakır Surları uzaydan görülemiyor.

Diyarbakır En Güzel Fotoğrafları (1)-1

DİYARBAKIR SURLARI ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Duvar yüksekliği 10 -12 metre, genişliği ise 3-5 metre arasında değişen surlar, 80’den fazla burç ile desteklenmiştir. Burçların üzerinde güneş ve yıldız sembolleri ve çeşitli hayvan kabartmaları bulunmaktadır.

Diyarbakır En Güzel Fotoğrafları (1)

DİYARBAKIR SURLARININ KAÇ KAPISI VARDIR?
Diyarbakır Surlarının Dağkapı, Urfakapı, Mardinkapı ve Yenikapı olmak üzere dört ana kapısı vardır. Diyarbakır Surları 19. yüzyılın başına kadar hep güneşin doğuşu ile açılır ve batışı ile kapanırmış. 

Diyarbakır’da turizm hedefi açıkladı! Turist sayısı belli oldu Diyarbakır’da turizm hedefi açıkladı! Turist sayısı belli oldu

Diyarbakır En Güzel Fotoğrafları (2)

DİYARBAKIR SURLARININ TARİHÇESİ
Diyarbakır surları, ilk olarak Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş ve ardından çeşitli uygarlıklar tarafından genişletilmiş ve güçlendirilmiştir. Surların bugünkü şekli büyük ölçüde Bizans İmparatoru II. Constantius ve daha sonraki dönemlerde yapılan eklemelerle oluşmuştur.

Diyarbakır'ın Sur Ilçesi-1

DİYARBAKIR SURLARINI KİM YIKTI?
Diyarbakır'da dönemin Valisi Faiz Ergun'un talimatıyla 1930 yılında 'Sur içine hava girmiyor, bulaşıcı hastalıklar yaygınlaşıyor, hava sirkülasyonu olsun' diye top atışlarıyla 250 metrelik kısmı yıkıldı.

DİYARBAKIR SURLARI HANGİ TAŞTAN YAPILMIŞTI?
Diyarbakır'a özgü olan ve bölgede bolca bulunan bazalt taşından yapılmıştır. Bu siyah taş, surlara sadece sağlamlık kazandırmakla kalmamış, aynı zamanda onlara karakteristik bir görünüm de vermiştir.

DİYARBAKIR SURLARI HANGİ İLÇEDE?
Sur adını, ilçe merkezi ile çevirili bulunan tarihi Diyarbakır surlarından almıştır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin orta bölümünde yer alan Sur ilçesi, Dicle Nehri'nin kenarında, denizden 660 metre yükseklikte, Karacadağ'ın lavları üzerine kurulmuştur.

DİYARBAKIR SURLARI UNESCO LİSTESİNDE Mİ?
Diyarbakır'ın surları ve Hevsel Bahçeleri, 2015 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Bu, surların sadece Türkiye için değil, aynı zamanda tüm dünya için önemli bir kültürel miras olduğunu teyit etmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi