Osmanlı İmparatorluğu tarihine kazdırdığı koca kuyularla iz bırakan ve Anadolu'daki birçok isyanı sert müdahalelerle durduran Kuyucu Murad Paşa, 1. Ahmed döneminde 11 Aralık 1606 - 5 Ağustos 1611 arasında sadrazam olmuş bir Osmanlı devlet adamıdır.

Diyarbakır’da gündem olmuştu! Büyükşehir’den açıklama Diyarbakır’da gündem olmuştu! Büyükşehir’den açıklama

CELALİ İSYANLARINI SONA ERDİRDİ

En büyük icraatı ise 1607-1608 yılları arasında 100 yıllık celali isyanlarını sona erdirmiş olması gelmektedir. Ancak bu süre içinde öldürdüğü toplam celali isyancı sayısının 60.000 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Özellikle adını, binlerce celali eşkıyasını kuyuya doldurmasından alan Kuyucu Murat Paşa, saray tarafından Anadolu’da çeşitli zümrelerin rol oynadığı Celali isyanlarını bastırmasıyla takdir görmüştür.

DİYARBAKIR VALİLİĞİ SÜRECİ

Celali isyanlarını bitirmeden önce, 1595 yılında Diyarbakır valisi olarak tayin edildi. Diyarbakır Valisi iken bu valilik üzerinde kalmak şartıyla 1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşı'nın 1595 Avusturya Seferi'ne katılmak üzere ayrıldı.

SADRAZAMLIĞI VE İSYANLARA KARŞI ÖNLEMLERİ

Kuyucu Murad Paşa'nın sadrazamlık dönemi Anadolu'da çıkan Celâlî isyanları'na karışan isyancıları idam ettirmesi ile tanınmaktadır. Kuyucu Murad Paşa 1607 ilkbaharından 1608 sonlarına kadar Anadolu'da sefer yapıp Anadolu'yu Celâlîlerden temizleme operasyonları yapmıştır.

DİYARBAKIR'DA ÖLDÜ

1610'da başlayan bir sefer sırasında başarı gösteremeyen Kuyucu Murad Paşa Diyarbakır'a çekildi.

1610'dan itibaren İran elçileri ile sulh müzakereleri başlayıp ilerledi. Kuyucu Murad Paşa bu müzakerelerin esaslarını oluşturacak müzakerelere katıldı. Fakat müzakereler Nasuh Paşa tarafından bitirildi. Ölümünden sonra 20 Kasım 1612'de imzalanan barış anlaşmasına Nasuh Paşa Antlaşması adı verildi.

Muhabir: Devrim AKTÜRK