Goethe-Institut'un German Films katkılarıyla düzenlendiği, Alman sinemasının en güncel ve en başarılı örneklerini Türkiye'de izleyiciye sunan Kino 2023, İstanbul ve Ankara’dan sonra Diyarbakır’da. Diyarbakır Sanat Merkezi (DSM) ve Mordem Sanat işbirliğiyle gerçekleşen Kino 2023 Diyarbakır gösterimleri Mordem Sanat’ta izleyiciyle buluşacak. 10-12 Kasım tarihleri arasındaki gösterimler ücretsiz.

OSCAR’DA ALMANYA’YI TEMSİL EDEN ‘ÖĞRETMENLER ODASI‘

Kino 2023 Diyarbakır programı İlker Çatak’ın yönettiği “Öğretmenler Odası”nın gösterimiyle başlayacak. Bu yıl Alman Film Ödülleri’nde En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Kurgu dallarında zafere ulaşan “Öğretmenler Odası”, idealist bir öğretmenin kendini içinde bulduğu etik çatışmayı konu alıyor. 2024’te sahiplerini bulacak Akademi Ödülleri’nde En İyi Uluslararası Film Oscar’ı için Almanya’yı temsil eden “Öğretmenler Odası” gerilim filmlerini aratmayan bir tempoya sahip.

BİRÇOK ÖDÜL ALAN ‘KÖR NOKTADA‘ FİLMİ

Kino 2023 programında öne çıkan bir diğer filmse Ayşe Polat’ın yönettiği “Kör Noktada”. İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film, En İyi Senaryo, En İyi Kurgu ve FIPRESCI ödüllerini kazanan film, faili meçhul cinayetler üzerine bir politik/gerilim.

GÜMÜŞ AYI KAZANAN ‘KIZIL GÖKYÜZÜ’

Christian Petzold’ün Berlin’de Gümüş Ayı kazanan yeni filmi “Kızıl Gökyüzü” de Kino 2023 Diyarbakır programında yer alıyor. Merkeze aldığı dört genç aracılığıyla aşk, ilişkiler, arkadaşlık, sanat, yaratıcılık krizi gibi konuları ele alan film, aynı zamanda karakterlerin kendilerini keşfettikleri bir yaz hikâyesi.

‘TAHRAN’DA YEDİ KIŞ’

Çin’den Diyarbakır’a dev yatırım! 1500 işçi alınacak Çin’den Diyarbakır’a dev yatırım! 1500 işçi alınacak

Berlin ve CPH:DOX gibi önemli festivallerden ödüllerle dönen Steffi Niederzoll’un yönettiği “Tahran’da Yedi Kış”, kendisine tecavüze yeltenen adamı öldürdüğü gerekçesiyle tutuklanan ve idam cezasına mahkûm edilen 19 yaşındaki Reyhaneh Jabbari’nin hak mücadelesini anlatan, çarpıcı bir belgesel.

‘BENİMLE SİNEMAYA GEL’

Programdaki beşinci ve son filmse; Berlin Film Festivali’nin Forum bölümünün kurucuları olan, uzun yıllar boyunca sadece Berlin değil, Batı Almanya’da film kültürünün gelişmesine çok önemli bir katkı sağlamış Erika ve Ulrich Gregor’un hikâyesini konu alan “Benimle Sinemaya Gel”. Alice Agneskircher’in yönettiği film, müthiş arşiv görüntüleri ve birbirinden ünlü yönetmenlerle yapılan röportajlar aracılığıyla sinemaseverlere keyifli bir seyir vaat ediyor.

Haber: Halide GÜNEŞ

Editör: Mücadele Gazetesi