Diyarbakır’da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 100. Yıldönümü kutlamaları kapsamında Yenişehir ilçesindeki Anıtpark’ta çelenk sunma töreni düzenlenmişti.

Diyarbakır’da Kurban Bayramı mesaisi başladı! Kurbanlık fiyatları ne kadar? Diyarbakır’da Kurban Bayramı mesaisi başladı! Kurbanlık fiyatları ne kadar?

Diyarbakır Anıt Park'taki Atatürk Heykeli

ANIT PARK’TA ÇELENK SUNMA TÖRENİ 

Törene Vali Ali İhsan Su,7. Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Fedai Ünsal, 8. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Gürtaç Kayapınar, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çelenk, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç ile askeri ve mülki erkân, ilçe belediye başkanları, kamu kurum müdürleri, STK temsilcileri, şehit yakınları ve gaziler ile vatandaşlar katılmıştı. 

GÖZLERDEN KAÇMADI

Protokoldekilerin çelenk sunma sırasında Atatürk Anıtı’nda şimdiye kadar bulunmayan çok önemli anlamlı bir yazı ise gözlerden ve dikkatlerden kaçmadı.

ATATÜRK’ÜN MİLLİ MÜCADELE RUHUNU ANLATAN SÖZLERİ

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yıllar önce zaferle sonuçlanan Milli Mücadele (Kurtuluş Savaşı) ruhunu anlatan, “Diyarbakırlı, Vanlı, Erzurumlu, Trabzonlu, İstanbullu, Trakyalı ve Makedonyalı hep bir ırkın evlatları, hep aynı cevherin damarlarıdır” sözlerinin Anıt Parkta’ki Atatürk Anıtı’nda bulunan siyah mermer taşına monte edildiği görülüyor. 

KUTLAMA BİTTİ, SÖZ GİTTİ

Ulu Önder Atatürk’ün Milli mücadele ruhunu anlatan yukarıdaki sözlerini 1932’de Diyarıbekir gazetesine verdiği iddia edilirken, Diyarbakır’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 100. yıldönümü kutlamaları kapsamında, Atatürk’ün “Diyarbakırlı, Vanlı, Erzurumlu, Trabzonlu, İstanbullu, Trakyalı ve Makedonyalı hep bir ırkın evlatları, hep aynı cevherin damarlarıdır” sözlerinin yer aldığı Atatürk Anıtı’ndaki siyah zeminli mermerin kutlama etkinliklerinin ardından sökülüp kaldırıldığı gözlemlendi.

NEDEN KALDIRILDIĞI BİLİNMİYOR

Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli mücadele ruhunu anlatan sözlerinin Anıt Park’taki Atatürk Anıtı’ndan “neden ve niçin” kaldırıldığı ise henüz bilinmiyor.

Öte yandan Dağkapı Meydanı’nda bulunan ve geçtiğimiz yıllarda yıkılan eski ordu evinin ön cephesinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli mücadele ruhunu anlatan söz konusu sözleri bulunuyordu.

Haber: Orhan YALÇIN

Editör: Orhan Yalçın