Cemre tarihlerinde sırasıyla hava, su ve toprağın var olduğuna inanılmaktadır. İlkbaharda tespit edilen ilk cemre yakında düşecek. Yaygın olarak sıcaklığın artması olarak adlandırılan cemreler toplamda üç tanedir. Cemre'nin baharın başlangıcından hemen önce her 7 günde bir sırasıyla havaya ve yere düştüğüne inanılıyor. İşte cemrelerin düşeceği tarih…

İLK CEMRE NE ZAMAN DÜŞTÜ?

İlk cemrenin her yıl havaya ve yere düştüğüne inanılıyor ve bir hafta arayla 20'sinde, 19 ve 20 Şubat'ta başlıyor.

Diyarbakır’da Kürtçe müzik eşliğinde 19 Mayıs kutlaması Diyarbakır’da Kürtçe müzik eşliğinde 19 Mayıs kutlaması

İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ CEMRE NE ZAMAN DÜŞECEK?

İkinci cemre 27 Şubat'ta suya, üçüncü ve son cemre ise Mart 2023'te toprağa düşecek.

CEMRE DÜŞMESİ OLAYINA İLİŞKİN BİLGİLER

Cemre, her yedi günde bir baharın başlangıcında, sıcaklıktaki artışın önce havada, sonra suda ve toprakta meydana geldiği düşünülüyor.

ARAPÇA KELİME KÖZ HALİNDEKİ ATEŞ ANLAMINA GELİR.

Arafat halkının Mina vadisine attığı taşların oluşturduğu yığınlara cemre denir. Türk ve Altay halk kültürü ve mitolojisinde adı verilen cin tarafından kaynaklandığına inanılmaktadır. İlkbaharda belirir ve titreyen ışıklar yayarak gökyüzüne yükselir. Sonra o buzun üzerine düşüyor ve bunu yapıyor. Buradan zemine nüfuz eder. Bundan sonra ısıtılan zeminden buhar yükselir. Emire baharın gelişini temsil eder. Bulgarlarda Zemire denir. Arapçadan Anadolu Türkçesine geçen Cemre kelimesinin aslında bu ismin benzetme yoluyla bir versiyonu olduğunu söyleyebiliriz. İlk cemre her yedi günde bir havaya , ardından da içine ve toprağa düşer. Zemre, Kumuk Türkçesinde nem ve buhar anlamına gelmektedir. Köz ve ateş kavramları mecazi anlamlara sahiptir. Arınmayı ve yeniden doğuşu temsil eden ateş, aynı zamanda kavramın yakıcı doğasıyla da yakından bağlantılıdır.

Eski Azerbaycan'ın yaratılış inanışlarından gelen ve yılın çarşamba günü bayramdan önce kutlanan "kahverengi ayın dördüncü çarşambası " anlamına gelen "Cemle" kelimesi Newroz, aynı kelimedir. "Cemre" gibi. Buradaki “Cemle” aynı zamanda “İmir, İmere, aslen” sözcükleriyle de ilgilidir.

Muhabir: Onurcan GÜLER