Karavanla Türkiye’yi geziyorlar! Durakları bu kez Diyarbakır Karavanla Türkiye’yi geziyorlar! Durakları bu kez Diyarbakır

12 bin yıllık geçmişe sahip Diyarbakır, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 33 medeniyetin hüküm sürdüğü Diyarbakır’da her millet kendinden izler bırakmış ve birçoğu günümüze kadar ulaşırken, birçoğu ise yok olmuştur. 

Diyarbakır'a Kötü Haber

Diyarbakır

Diyarbakır’ın merkezi kadar ilçeleri de dikkat çekmektedir. 17 ilçeye sahip Diyarbakır’ın ilçelerinden kimisi bir bucak, kimisi ise köy konumundan ilçe statüsüne geçmiştir. Bu ilçelerden biri de Lice’dir. Köklü bir geçmişe sahip olan Lice’de daha çok Asur medeniyeti hüküm sürmüş ve Osmanlı döneminde bir yerleşim yeri iken Atak Sancağına bağlıyken, büyük önem kazanarak 1871 yılında ilk defa Diyarbakır’a bağlı bir ilçe konumuna gelmiştir.

Licee

Diyarbakır'ın Lice ilçe görüntüsü

LİCE, 1871 YILINDA DİYARBAKIR’A BAĞLANDI
Lice, Diyarbakır'ın kuzeydoğusunda yer almaktadır. Diyarbakır’ın 17 ilçesinden biri olan Lice, Lice ilçe merkezi daha önceleri Antak Kalesi'ne bağlı bir köy iken (1042 yılında) zamanla gelişmiş ve (Antak Kalesinin de zaman içinde önemini yitirmesiyle) İlçe Merkezi konumuna gelmiştir. Giderek önem kazanmaya başlayan Lice, 1871 yılında ilk defa Diyarbakır’a bağlı bir ilçe konumuna gelmiştir.

Bingöl'ün Genç ilçesi

BUGÜNKÜ 4 İLÇE LİCE’YE BAĞLIYDI
Birçok savaştan sonra Lice ve Diyarbakır Osmanlı İmparatorluğu’nun hâkimiyetine girmişlerdir. 1517 yılında Osmanlı egemenliğine giren Lice, bu sırada önemli bir yerleşim yeri olup Atak sancağına bağlıydı. Bundan sonra giderek önem kazanmaya başlayan Lice, 1871 yılında ilk defa Diyarbakır’a bağlı bir ilçe konumuna gelmiştir. Genç, Hani ve Kulp, Lice’nin bucakları olarak görülmüştür.1890’da da Kocaköy Lice’ye bucak olarak bağlanmıştır. 20 Nisan 1924 tarihli Teşkilat-ı Esasiye kanununun 89. maddesi sancakları kaldırmış ve idari taksimat vilayet, kaza, nahiye ve köy şeklinde tespit edilmiştir.

Hani Ilçesi-1

Diyarbakır'ın Hani ilçesi

HANİ, ÖNCE PALU’YA SONRA LİCE’YE BAĞLANDI
Diyarbakır’ın 17 ilçesinden biri olan Hani’nin kuruluş tarihine ait çok eski olan ilk bilgiler MÖ 8. yüzyılda başlar. Urartu devleti ve Asurlular arasında önemli çatışmalara sahne olduğu bilinmektedir. Daha sonra Nirbi'lerin yerleşim merkezi olan Hani'nin tarihçesi Diyarbakır merkezinin tarihçesiyle paraleldir. 1875'te Palu'ya bağlı bir bucak olan Hani, daha sonra Lice'ye bağlanmıştır. Hani'de belediye 1878'de kurulmuştur.

Diyarbakır kulpp

Diyarbakır'ın Kulp ilçesi

KULP, 1927 YILINA KADAR LİCE SANCAĞINA BAĞLI BİR BUCAKTI
Diyarbakır’ın en uzak ilçelerinden biri olan Kulp, daha eskilerde Muş vilayetine bağlı kalmış, 1927 yılına dek Lice sancağına bağlı bir bucak iken, aynı yıl ilçe haline gelmiştir. 20 Mart 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 3677 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı sonucunda ilçenin bazı bölümleri Muş'a bağlanmıştır.

Kocaköyy

Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesi

KOCAKÖY, 1990 YILINDA İLÇE STATÜSÜNE KAVUŞTU
Diyarbakır’ın en az nüfusuna sahip olan Kocaköy, 1972 yılına kadar Lice’ye bağlı bir köydü. Daha sonra Diyarbakır’a bağlanmıştır.1976 yılında belediye teşkilatı kurulmuş olup, 09.05.1990 tarih ve 3644 sayılı kanun ile Kocaköy ismi adı altında ilçe statüsüne kavuştu.

GENÇ, LİCE’DEN AYRILAN 4 İLÇEDEN BİRİDİR
Dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahip olan Bingöl’ün Genç ilçesi, 1473 yılında yapılan Otlukbeli savaşından sonra Osmanlı idaresine giren Genç ilçesi, komşu vilayet, sancak ve eyaletlere bağlı kalmıştır. 1881 yılında Bitlis vilayetine bağlanmış, 1924-1927 tarihleri arasında il merkezi olmuş, 1927-1936 tarihleri arasında Elazığ iline bağlı ilçe haline getirilmiş, 1936 yılında Bingöl il olunca Bingöl’e bağlanmıştır. Genç de Hani ve Kulp, Lice’nin bucakları olarak görülmüş, 1890’da da Kocaköy Lice’ye bucak olarak bağlanmış ilçelerden biridir.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik