Son yıllarda artan tropikal meyve üretimi giderek yaygınlaşıyor. Bu meyvelerden biri de Ejder meyvesi olarak bilinen pitahaya meyvesi. Kalp ve damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi birçok hastalığa iyi gelen “Ejder MeyvesiDiyarbakır pazarında ilgi odağı oldu. Görkemli görüntüsü ve sağlık faydaları nedeniyle merak uyandıran ve son yıllarda popüler haline gelen ejder meyvesinin tanesi 80 liradan satılıyor.

DİYARBAKIR PAZARININ EN RENKLİ ÜRÜNÜ: EJDER MEYVESİ
Diyarbakır Cuma Pazarının bu haftaki en renkli ürünü fiyatı ve faydalarıyla Ejder meyvesi oldu. Pazarda 2-3 tezgahta satılan Ejder meyvesinin görüntüsü ve insan sağlığına faydaları da hem Pazar esnafının hem de vatandaşın ilgi odağı oluyor. Dışı pancarı anımsatan, tadı ise kiviyi andıran tropikal meyvenin tane fiyatı da el yakıyor. Tanesi 80 liradan satılan Ejder meyvesi başta kalp, damar hastalıklarına ve yüksek tansiyona iyi geldiği de biliniyor.

EJDER MEYVESİ SON YILLARDA POPÜLER OLDU
Türkiye'nin Antalya, Bursa, Mersin, Muğla ve İzmir gibi şehirlerinde yetişen ve Temmuz ayı sonlarında tezgahlarda yerini alan ejder meyvesi, Aslen Amerikan kökenli. Son zamanlarda Türkiye’de de yetişmeye başlanan Ejder meyvesinin İngilizce adı Dragon meyvesi. Ejder meyvesi, pitahaya veya pitaya olarak da adlandırılır. Tropikal Ejder meyvesinin ağırlığı 250 ile 350 gram arasında değişiyor. Dışı pembe ve yeşil renkli olan ejder meyvenin içi ise cinsine göre kırmızı veya beyaz renklerde oluyor. İçinde kivi meyvesinde bulunan siyah tohumlara benzeyen tohumlarının bulunduğu ejder, soğuk tüketilen bir meyve iken, insan vücudunun ihtiyacı olan C vitaminin yüzde 85’ini karşılıyor.

Bakanlık, Diyarbakır’daki gıdalarda hile yapanları ifşa etti! Bakanlık, Diyarbakır’daki gıdalarda hile yapanları ifşa etti!

EJDER MEYVESİ NEDİR, NASIL TÜKETİLİR?
Ejder meyvesi, pitaya ve çilek armudu gibi isimleri de olan, Meksika, Güney ve Orta Amerika'ya özgü, Hylocereus ve Selenecereus cinsindeki kaktüs bitkilerinden elde edilen, lifler, demir ve sağlıklı yağlar içeren tatlı ve sulu tropik bir meyvedir. Ejder meyvesinin faydalarından yararlanmak için kabuk kısmı değil, iç kısmı yenmelidir. Yeterince olgunlaşmış ise kabukları soyulduktan sonra keskin bir bıçakla uzunlamasına ortadan ikiye kesilir. Sonrasında arzuya göre dilimler halinde ya da küp küp kesilir. Ayrıca ikiye bölerek etli kısmını bir kaşık yardımıyla çıkartılabilir. Ejder meyvesinin faydalarından yararlanmak için çiğ olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Kokteyl ve smoothie'lerin içine, salatalara, tatlılara veya yoğurda eklenebilir. Muz, ananas ve avokado gibi meyvelerle uyum sağladığı için bu tarz tropik meyvelerle birlikte tüketilebilir.

Muhabir: Remziye ÇELİK