Diyarbakır’ın tescilli lezzeti olan ciğer kebabının fiyatları, her geçen gün artış gösteriyor. Ancak son zamanlarda, sadece yüksek fiyatlarla değil, aynı zamanda kentteki lokanta ve restoranlarda semt bazında ciğer fiyatlarında belirgin farklılıklar görülüyor. Özellikle Diyarbakır’daki zorlu yaşam koşulları göz önüne alındığında, ciğer yemenin neredeyse bir lüks haline gelmesi dikkat çekerken, semtten semte ve işletmeden işletmeye değişen fiyatlar da gözlerden kaçmıyor.

CİĞER KEBABINDA PORSİYON 400 TL’YE DAYANDI
Diyarbakır’ın meşhur ciğer kebabında 4 şişlik porsiyonlar, 250 TL’den başlayıp 400 TL’ye kadar çıkabiliyor. Son zamanlarda artan fiyatlar nedeniyle, yerel halk için ciğer yemek neredeyse bir hayal haline gelirken, bazıları “ciğer artık sadece turistlerin yiyebileceği” bir yemek olarak görülmeye başlandığını belirtiyor.
CİĞER AYNI TARİFE FARKLI: KALİTE Mİ, İSİM Mİ?
Ancak ciğer fiyatlarındaki yükselişin yanı sıra dikkat çeken bir diğer detay ise, kentte faaliyet gösteren farklı semtlerde ve işletmelerde fiyatların değişiklik göstermesi. Özellikle komşu dükkanlar arasında bile ciğer fiyatlarının birbirinden farklı olması, dikkatleri üzerine çekiyor. Esnaf, artan fiyat farklarını genellikle kaliteli ürün ve yüksek gider maliyetlerine bağlasa da, yerel halk bu durumu daha çok işletmelerin "isim yapma" çabalarıyla ilişkilendiriyor.

Özellikle son yıllarda Diyarbakır’a olan turist ilgisiyle birlikte, sosyal medya fenomenlerinin etkisi de büyük bir rol oynuyor. Fenomenlerin işletme isimlerini duyurması, sosyal medya aracılığıyla yapılan reklamlar ve influencer etkisi, hem turistleri cezbetmeye yönelik bir strateji olarak öne çıkıyor, hem de bu durum fiyatların artmasına sebep oluyor. Markalaşmaya yönelik yapılan bu tanıtımlar ise yerel halk için daha fazla masraf anlamına gelirken, bazı işletmeler de bu stratejiyi fırsat olarak değerlendirip fiyatlarını artırabiliyor. Bu durum, ciğer kebabı gibi geleneksel bir yemeğin, yerel halk için neredeyse lüks bir hale gelmesine yol açıyor.

"KALİTE FARKI YOK, FİYAT GİDERLERE GÖRE BELİRLENİYOR"
Öte yandan işletmelerin ciğer kebabı fiyat farklılıklarını daha önce de Mücadele Gazetesi’ne değerlendiren Diyarbakır Lokantacılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Haşim Elkaan, kentte 250 ile 400 TL arasında ciğer kebabında kalite farkının olmadığının altını çizmişti. Elkaan, fiyatın işyerlerinin giderlerine göre belirlendiğini söylemişti.




