Özellikle Diyarbakır, Malatya, Erzincan gibi Doğu ve Güneydopu illerinde kışın habercisi olarak bilinen alıç, bölge halkı tarafından dağlardan toplanıp tezgahlarda satışa sunuluyor. Kalbi tıkır tıkır çalıştıran alıçın sirkesi ise metabolizmayı hızlandırıyor.

Diyarbakır’da Kışın Habercisi “Alıç” Tezgahlarda Yerini Al

Toplumda duyarlı ve saygılı bireyler yetiştirmenin 8 önemli kuralı! Toplumda duyarlı ve saygılı bireyler yetiştirmenin 8 önemli kuralı!

SARI, KIRMIZI VE TURUNCU RENKLERDE BULUNUYOR
Daha çok dağlık alanlarda herhangi bir bakıma ihtiyaç duymadan yetişen ve kışın habercisi olarak da bilinen yabani meyve alıç, tezgahlardaki yerini aldı. Özellikle eylül aylarının sonunda satışa çıkarılan alıç, soğuk havaların gelmesiyle birlikte büyük ilgi görüyor. Daha çok Erzincan, Malatya, Adıyaman ve Elazığ'da yetişiyor. Alıcın kilosu ise,  75 liradan başlıyor.

Diyarbakır’da Kışın Habercisi “Alıç” Tezgahlarda Yerini Aldı

“KALP HASTALIKLARI BAŞTA OLMAK ÜZERE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ DE GÜÇLENDİRİYOR”
Doğada kendiliğinden yetişen alıç meyvesi, özellikle kalp hastalıkları başta olmak üzere bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Alıç, yağ yakımını hızlandırarak kilo vermeyi de kolaylaştırıyor. Ham olarak yenmesinin yanı sıra marmeladı ve sirkesi de yapılarak sofralarımızda yer buluyor. Dikenli bir ağaca sahip olan bu meyve, dalından tek tek toplanıyor.

Diyetisyen Eda Bahar, “Alıç genellikle sonbaharda, dağlarda sulak alanlarda yetişen bir meyve. C vitamini yönünden zengin olan bu meyve bağışıklığımızı güçlendiriyor. Aynı zamanda kalp ve damar hastalıklarına da iyi gelen bir meyve. Bunun dışında da anksiyete azaltıcı etkisi var. Genelde meyve olarak tüketebildiğimiz gibi son zamanlarda sirke olarak da tüketiyoruz. Alıç sirke olarak kullanıldığında metabolizmayı hızlandırıcı ve kilo vermeyi hızlandırıcı etkiye sahip. Yağ yakımını da hızlandırıyor. Fazla tüketildiğinde diğer meyvelerde olduğu gibi ishal gibi çeşitli zararları olabiliyor. Alıç sirkesi asidik bir yapıdadır. Doğrudan kullandığımızda seyrelterek kullanmalıyız. 1 çay bardağı suya bir tatlı kaşığı sirke koyarak seyreltebilirsiniz" diyor.

Kaynak: İHA